I denne artikkelen finner du en omfattende, men oversiktlig guide over hvordan spare penger. Alle som ønsker å realisere drømmene sine – enten om det er innkjøp av ny bolig, en usedvanlig ferietur, eller kanskje å oppnå økonomisk frihet i fremtiden – er ofte nødt til å spare penger.
Men hva vil det si å spare, og hvordan komme i gang med sparingen? Her finner du svar på hva enn du måtte lure på. Les videre og se hvilke hverdagsgrep som garantert hjelper deg i gang med sparingen.
Hvordan Spare Penger: Det grunnleggende
Å spare vil si å sette av litt penger slik at du kan oppnå dine drømmer og ønsker i fremtiden. De fleste vet at sparing av penger er lurt, men noen ganger er det ikke like lett å gjennomføre.
Mat, klær, abonnement, husleie/boliglån og andre utgifter, spiser ofte opp det som er på konto. Så hvordan spare penger? Dette er hva du må gjøre for å komme i gang.
Få oversikt over økonomien
Først og fremst må du få oversikt over egen økonomi. Hvor mye kommer inn hver måned og hvor mye går ut? Med oversikt over økonomien kan du se nøyaktig hvor mye du kan spare, og selvsagt hvilke utgifter du kan kutte ned på. Tenk at beløpet du sitter igjen med hver måned bør spares.
Sett opp et budsjett for forbruk
Når du har fått oversikt over hvor mye som kommer inn og hvor mye som går ut, bør du sette opp et budsjett. Da har du en tydelig plan på hva du må bruke penger på, og på hvor mye som kan gå til sparing. Å sette opp budsjett er også en god måte å unngå unødvendige utgifter.
Sett mål for sparingen
Du bør også sette deg et sparemål. Hva skal du spare til? Og hvor mye skal du spare? Har du et mål med sparingen blir det lettere å sette av penger til side hver måned. Å se drømmene nærme seg er nemlig svært motiverende.
Bruk mindre enn du tjener – sett unna penger med en gang
Når pengene kommer på konto gjør du lurt i å sette dem unna med en gang. Da forhindrer du at de tiltenke sparepengene spises opp av unødvendige kostnader. Viktigst av alt er at du ikke bruker mer enn det du faktisk tjener.
Betal alle utgifter først
Betal alle regninger og andre utgifter før du sparer. Da ser du hvor mye du faktisk kan spare. Dessuten unngår du høye tilleggsgebyrer/purringer dersom du betaler regningene i tide.
Sett opp automatisk sparing – sparing er en vane
Med fast sparing som automatisk trekkes på lønningsdag slipper du å ta stilling til om du skal spare eller ei. Du gjør det med andre ord til en «vane», og det er sparing du egentlig ikke merker men som med tid bygger seg opp til et betydelig pengebeløp.
Ikke ta opp unødvendige og dyre lån
Lån er noe de fleste har og som vi alle er nødt til å ha en gang i livet. Det kan være et boliglån eller andre former for lån. Selv om det er normalt å låne penger er det noe du bør unngå med mindre det er helt nødvendige. Særlig dyre lån der renter er høy, eksempelvis forbrukslån, er noe som typisk spiser mye av månedslønnen.
Følg spareplanen
Hold deg til spareplanen. Det er klart at det er fristende å kutte ned på sparingen for å få mer penger å rutte med, men på sikt er det lite lønnsomt. Opprett en eller flere separate sparekontoer som er ikke er like tilgjengelig som lønnskontoen. Da unngår du fristelsen av å låne penger fra egen sparekonto. Husk at du også raskere realiserer drømmene holder du deg til spareplanen.
Hvordan spare penger i hverdagen: Ta enkle grep
Nå har vi sett på det helt grunnleggende i hvordan spare penger. I dette avsnittet gir vi tips til hvordan spare penger i hverdagen. Dette er små og enkle grep som i grunn krever veldig lite, men som på sikt kan bli svært betydningsfullt for å oppnå sparemålet.
Sjekk priser på varer
Å være prisbevisst er noe som virkelig får fart på sparingen. Tenk om du sparer mellom 10 og 60 kroner for hver handel du foretar deg. I løpet av en måned kan det utgjøre svært mye penger. Du bør derfor sammenligne prisene på varene du handler, og om mulig handle på tilbud.
Lag ukentlig budsjett
Setter du opp ukentlige budsjett får du mer kontroll over utgiftene. Da kan du også bedre planlegge hvor mye penger du trenger å bruke. Det gjør det også enklere å komme i gang med pengesparingen.
Planlegg kjøpene dine
Når du budsjetterer ukene må du planlegge hva du skal kjøpe. Handle inn slik at du har middag til hele uken. Da slipper du de stadige butikkturene der du ender opp med mer mat og snop enn det som er nødvendig. Hyppige impulskjøp utgjør på sikt en betydelig sum.
Reduser reiseavgifter til og fra jobb (om mulig)
Om du klarer gjør du også lurt i å redusere reiseavgiftene til jobb. Sparer du 15 kroner per dag på å ta buss istedenfor bilen, er dette penger som vokser seg betydelige med tiden. Kollektivreiser er som regel rimeligere enn å bruke bilen.
Fjern unødvendige abbonmenter
Netflix, Disney+, HBO, Viaplay – ja listen over strømmetjenester fortsetter nærmest i det uendelige. Er det en tjeneste du bruker minimalt er det like greit å kvitte seg med den. Selv et lite beløp som 75 kroner, vil med tiden utgjøre mye penger. Andre abonnement som hos blant annet treningssentre, er noe du bør vurdere om er noe du egentlig trenger.
Unngå mange småhandler som “spiser opp” pengene dine
Alle småhandler, som i grunn virker ubetydelige, koster faktisk mye på sikt. Tenk om du bruker 120 kroner daglig på «småtteri» som kaffe på kiosken, en brus, og litt mat fra 7-eleven istedenfor å lage matpakke. I løpet av en måned vil det fort utgjøre rundt 3000 kroner, og i løpet av et år over 30,000 kroner!
Kjøp klær på salg eller kjøp brukt
Klær trenger heller ikke å koste mye. Det er mye penger å spare ved å handle på salg, og da særlig på å kjøpe brukt. Fretex har mye fint til en svært billig penge.
Refinansiere lån, forsikringer og avtaler
Å refinansiere lån, forsikringer og avtaler er også noe du kan spare mye på. Du skal ikke føle deg «bundet» selv om du har vært trofast kunde i flere år. De ulike selskapene ønsker nemlig å ha deg som kunde og ofte tilbys du bedre avtaler hos andre leverandører. Sjekk, sammenlign og vurder hvilken aktør som passer deg best.
Sett opp mikrosparing
Mikrosparing går ut på at du automatisk sparer et lite beløp hver gang du bruker bankkortet. Dette er penger du nesten ikke vil merke, men som likevel som kan utgjøre mye.
Innfør “kostnadsfrie dager”
Innfør dager der du har som mål å ikke bruke noe penger. Se også om du klarer dette flere ganger i løpet av en måned. Kanskje gjør det at du blir mer bevisst på hva småsløsing kan utgjøre løpet av en uke og måned?
Gjør ting med vennene dine som ikke koster penger
Å være med venner er viktig, men det trenger ikke koste penger. Kanskje dere heller kan planlegge piknik med matpakke og termoskaffe fremfor å sitte på en dyr kafe? Det er minst like hyggelig og utvilsomt mer lønnsomt.
Hvordan spare penger på mat
Mat er en stor kostnad for flere, og en nødvendig sådan, men det er faktisk mulig å spare mye penger også på mat. Her ser du hvordan spare penger på mat i hverdagen.
Handle all mat for hele uken i en handel
Handler du all mat for hele uken forhindrer du stadige butikkbesøk og dermed impulskjøp. Forskning viser faktisk at storhandel er mer lønnsomt enn flere småhandler.
Gå aldri sulten på butikken
Er du sulten ender man som regel opp med mat man ikke trenger. Er du god og mett unngår du unødvendig impulskjøp som godteri og annet snop.
Kast mindre mat – bruk restematen
Blir det mye rester når du lager mat? Ikke kast maten, men heller spis det til middag dagen etter! Å spise restemat kan spare deg mye penger.
Følg med på pristilbud og sammenlign priser
Er det gode tilbud av dagligvarer? Kjøp ekstra. Her er det mye å spare. Du burde også sammenligne prisene hos de ulike leverandørene. Noen dagligvarer er betydelig billigere enn andre.
Velg “first price” produkter
Lavpriskonseptet «First Price» er perfekt om du skal spare penger på mat. First Price- produkter koster ofte halvparten av andre merkevarer, og smaker minst like bra.
Kjøp større kvantum
Å kjøpe varer i større kvantum er lønnsomt i den forstand at dagligvarekjeder ofte tilbyr kvantumsrabatter. Kjøper du i større mengder kan det altså spare deg penger på sikt.
Ta med lunsj på jobben istedenfor å spise ute
Matpakken er betraktelig billigere enn å kjøpe mate «ute». Et helt brød som varer hele uken koster nemlig mindre enn et rundstykke på kafeen på gatehjørnet.
Ikke handle mat på kiosker og bensinstasjoner
Kiosker og bensinstasjoner er svindyre. Unngå slike plasser for alt det er verdt, med mindre det er helt nødvendig.
Hvordan spare penger fort
Sparing er som du ser noe skjer over tid, og som ofte kan være tidkrevende? Så hvordan spare penger fort?
Her er tips til hvordan effektivisere sparingen.
Kutt ned på forbruket og legg mer på sparing
Den mest åpenbare måten å effektivisere sparingen er rett og slett kutt ned på forbruket og spare mer. Det er kanskje ikke like enkelt alltid, men med litt planlegging og dedikasjon er det full mulig uansett hvor trangt budsjett du har.
Øke inntektene dine – skaff deg en ekstrajobb online
Hvor er det vi får penger i fra? Jo, ved å jobbe. Har du tid og mulighet burde du ta på deg ekstrajobber for å skaffe litt ekstra inntekt. Jobber du digitalt kan du til og med tjene penger selv når du sitter hjemme.
Selge ting du ikke trenger
Har du mye unødvendig ting som bare opptar plass? Hvorfor ikke selge det og tjene penger? Finn.no, blant annet, er en markedsplass hvor du kan selge alle ting du ikke har behov for.
HInvester pengene dine
Om du virkelig ønsker at pengene skal «vokse» må du investere dem. Det finnes flere investeringsformer, der flere av dem har gitt meget god avkastning. Les her for å lære mer om hva det vil si å investere.
Hvordan spare penger for deg under 34 år
Sparingsmetode og ikke minst hvor mye som bør spares, avhenger av faktorer som alder og livssituasjon? Her er tips til smart sparing for deg under 34.
Fyll opp BSU – kontoen
BSU, bolig sparing for unge, er en genial spareform for deg som ønsker å kjøpe bolig. Her får du god rente og ikke minst skattelette. Du skal lete lenge etter en sparemetode som er like trygg og god som BSU. Du kan spare 27,500 kroner hvert år, totalt 300,000 kroner.
Betal ned på eventuelt boliglån
Å betale ned på boliglånet er faktisk en effektiv sparemetode. Husk at nedbetaling av gjeld også er en fin form for pensjonssparing. Således bør dy betale litt ekstra dersom du har mye lån på boligen.
Spare i fond
Har du penger til overs og en generell stabil økonomi, er det ingen tvil om at du bør investere i fond. Fondsparing passer ypperlig til langsiktig sparing, særlig fordi den historisk avkastningen har vist seg som betydelig bedre enn banksparing.
Det er flere fond kan spare i, som aksjefond, indeksfond og ETF-er.
Spare i aksjer
Aksjesparing har også vist seg som meget lønnsomt. Kort fortalt går det ut på at du kjøper eierandeler i enkeltselskap. Du kan lese mer om aksjer her.
Hvordan spare for deg over 35 år
Her er våre tips til smart sparing for deg over 35 år.
Fortsett å spare i fond og aksjer
Forsett å spare i fond og aksjer, og om du ikke har begynt bør du begynne raskest mulig. Desto tidligere jo bedre. Avkastningen akkumuleres over tid, som betyr at pengebeløpet vokser seg større desto tidligere du starter.
Spare en buffer konto
Uforutsette hendelser kan alltid forekomme. Nettopp derfor bør du ha litt penger på lur. Du vet aldri når du kan få bruk noen tusenlapper ekstra, for eksempel om bilen må på verksted eller om vaskemaskinen eller kjøleskapet skulle streike.
Spare til pensjon
Desto tidligere du starter med pensjonssparingen, jo mer får du å rutte med når du slutter å jobbe.
Spar til drømmene dine
Drømmer du om hytte, eller en splitter ny bil? For å realisere drømmene våre er det ofte sparing som er løsningen.
Hvordan spare til pensjon
Pensjon er altså pengene du skal leve av når du slutter å jobbe. Dette er hva du bør gjøre for å oppnå økonomisk frihet som pensjonist
Start sparingen tidlig
Jo tidligere du starter sparingen desto mer penger får du som pensjonist.
Spar på egenhånd i tillegg til vanlig pensjonssparing
Alle må spare til egen pensjon også ved siden av det i vanlig pensjonssparing. Nevnte aksjer og fond er de beste metodene for pensjonssparing sett i forhold til historisk avkastning.
Jobb så lenge du kan
Et lengre arbeidsliv gir naturligvis mer penger. Forskjellen på å jobbe frem til en er 62 år kontra 75 år er betydelig. Si at årsinntekten er på 500,000 kroner. På 13 år utgjør det hele 6,5 million kroner i forskjell.