Beste Aksjetips 2024

I denne artikkelen finner du våre beste aksjetips.

Valg av riktige aksjer og ikke minst strategien du benytter deg av, har mye å si for hvordan dine investeringer utarter seg.

Derfor ønsker vi å dele våre Aksjetips 2024, slik at du får et bedre bilde på hvilke metoder som kan bidra til høyere avkastning. I tillegg har vi listet opp noen populære aksjeselskap som ser ut til å ha en svært spennende tid i møte.

Er du usikker på hvordan du investerer i aksjer, vil vår oversiktlige steg-for-steg guide hjelpe deg å komme i gang. Her får du også en grundig gjennomgang om hvorfor det lønner seg å investere igjennom handelsplattformen eToro.

Beste Aksjetips 2024

  • Ikke invester med mer enn det du har råd til å tape.
  • Velg en strategi du er trygg på. 
  • Investering i fond er det beste om du er fersk på markedet
  • Det er mye penger å spare om du benytter deg av en god handelsplattform når du investerer. Vi anbefaler eToro. – INVESTER HER

Aksjetips for nybegynnere: Steg – for – Steg Guide

Handel på aksjemarkedet er i dag utrolig enkelt takket være alle handelsplattformen som finnes. En god plattform gir det et oversiktlig bilde på hvilke investeringsmuligheter du har, samt at det er et mye billigere alternativ enn å handle via en bank, eller et meglerhus.

Det er imidlertid stor forskjell på de ulike handelsplattformen, og vårt formål med denne guiden er derfor å hjelpe deg å finne beste plattformen for deg.

I tillegg viser vi hvordan du oppretter en handelskonto, og hvordan du kan gjøre dine investeringer i gjennom den.

Vi foretrekker eToro når vi skal investere i aksjer. Bakgrunnen til dette leser du i neste avsnitt. 

Steg 1: Finn en egnet handelsplattform

Det første og kanskje det viktigste steget du gjør før du starter dine investeringer er å finne en egnet handelsplattform. Det finnes utallige plattformer, og ikke alle er seriøse aktører.

Velger du riktig plattform vil du både spare deg selv mye tid og mye penger. Det er også stor variasjon av hvilke investeringsmuligheter du får hos de forskjellige handelsplattformene, samtidig som de beste tilbyr en rekke verktøy for analyse og sosial trading.

Som skrevet tidligere er eToro vår foretrukne plattform å handle aksjer fra, og det er basert på disse kriteriene;

·        Investeringsmuligheter

·        Brukervennlighet

·        Gebyrer og avgifter

·        Analyseverktøy

·        Trygghet og sikkerhet

Sammenligner du eToro med andre aktører, ser du at eToro er desidert billigst. Her betaler du 0% i kurtasje, og det er ingen daglige gebyrer og avgifter. Hos eToro får du også størst utvalg av investeringsmuligheter, da plattformen har en rekke aksjer og fond du kan investere i.

I neste steg viser vi hvordan du oppretter konto hos en handelsplattform. Dette er tatt utgangspunkt i eToro. 

Steg 2: Aktiver din konto

Hos eToro er det enkelt å registrer seg som ny bruker. Når du er inne på deres nettside, trykker du på “Register deg nå”, fyller inn din personopplysninger og trykker “opprett konto”. 

Når du er ferdig med registreringen, må du sette inn penger på din konto før du kan starte med investeringen. Slik bildet nedenfor viser.

Trykk på “Sett inn penger”

nederst til venstre på siden. 

Da vil du bli videreført til innbetalingssiden. Her kan du overføre penger til din konto. Vi anbefaler at du overføre med USD, da slipper du å betale gebyr. Du kan overføre via betalingskort, PayPal eller bankoverføring

etoro registrering

Steg 3: Kom i gang med kjøpet

Når kontoen er klar, kan du endelig begynne dine investeringer. Her viser vi hvordan du hAndler aksjer vi eToro:

Det første du gjør er å søke etter aksjen du ønsker å investere i, i søkefeltet øverst på siden. La oss si at du vil kjøpe aksjer i Equinor. Når du trykker deg videre kommer du til en side du kan lese mer om selskapet Equinor, og deres kursutvikling. For å handle deres aksjer trykker du «handle».

Du kommer da til kjøpssiden. Her velger bare du beløpet du vil investere med, og når det er gjort trykker du «åpne handel». Du har da handlet aksjer i Equinor.

Skulle børsen være stengt vil det stå «Angi rekkefølge» istedenfor «Åpne handel». Det betyr at handelen gjennomføres først når børsen åpner igjen.

I neste avsnitt finner du våre beste aksjetips. Vil du lære mer om aksjehandel, sjekk også ut vår artikkel om å kjøpe aksjer!

Beste Aksjetips for langsiktige investeringer 

Å tenke langsiktig er det vanligste å tenke for norske investorer når de skal handle på aksjemarkedet. Det har nemlig vist seg at en langsiktig tankegang er i de aller fleste tilfeller det du tjener mest penger på i lengden.

En langsiktig investeringer innebærer at du skal la pengene stå uberørt gjennom flere år, og da gjerne i en tidsperiode på 5- 15 år.

Spesielt om du er helt fersk på aksjemarkedet lønner det seg å tenke langsiktig. Dette er fordi det du investerer i aksjer som er mer «trygge». De er med andre ord mindre volatile, og har en mer stabil kursutvikling enn andre aksjer, noe som igjen vil senke risikoen på dine investeringer.  

Du lurer kanskje på hvordan du investerer langsiktig? Her får du våre Aksjetips langsiktig;

Invester i fond

Fondsparing er vårt soleklart beste Aksjetips for Nybegynnere. Et fond kan kort beskrives som en kollektivinvestering der du og flere andre investorer har plassert deres midler i et slags felleskap som eies av andelseierne. Det kan med andre ord sees på som en spareklubb.  

Midlene du og de andre investorene går inn med, forvaltes av et forvaltningsselskap som bestemmer investeringene basert på sin kunnskap om markedet, og innenfor fondets investeringsprofil.

Typiske selskap som investeres i er for eksempel Google, Apple, DNB og Equinor. Dersom fondet har disse selskapene, og disse øker i verdi, vil verdien på sparepengene dine også øke.  

Det finnes en rekke fond å investere i, og det er viktig å være selektiv i hvilket fond du velger. Noen fond baserer sine investeringer på hvilken bransje, mens andre i henhold til geografi. Hvordan du ønsker å spare har også betydning av ditt valg av fond.

Her er kriterier du burde ha i ditt valg av fond:

–        Kan de vise til god historikk?

–        Hva er kostnadene?

–        Velg et fond som investerer innenfor en bransje du er trygg på

–        Aktive eller passive forvaltere? Aktive forvaltere finner frem til selskapene uavhengig om hvordan indeksen er satt sammen. En passiv forvalter etterligner indeksen.

 Fordeler med å investere i fond

Først og fremst er det fin måte å komme i gang med aksjesparing uten å selv måtte ha kontroll på markedet. Denne jobben overlater du til en profesjonell forvalter som har god på kontroll på markedet, og hvilke faktorer som kan ha påvirkning.

Disse forvalterne gjør til enhver tid grundige analyser av prispåvirkning, og plukker ut aktiva som de tror er mest gunstig innenfor fondets investeringsprofil.

Nummer to er at det er en ypperlig måte å diversifisere sine investeringer på. Det er veldig vanlig at et fond sprer sine midler utover flere aksjer. På denne måten vil det ikke få fatale konsekvenser dersom et selskap skulle gå konkurs.

Da taper du bare penger på akkurat det selskapet som har gått konkurs, mens resterende av investeringene dine fortsatt er trygge. 

Invester i defensive aksjer

Defensive aksjer er aksjer som i liten grad påvirkes av de økonomiske situasjonene i verden, og som oftere har en mer stabil kursutvikling enn andre typer aksjer. Disse betegnes som trygge å ha sin portefølje, og er derfor et langsiktig aksjestips for deg som ønsker full kontroll over dine investeringer.

Defensive selskap tilbyr produkter eller tjenester folk «må ha» uavhengig av den økonomiske situasjonen. Disse tjenestene og produktene er noe du og jeg er avhengig av, noe som bidrar til stabil kursutvikling hos disse selskapene.

Typiske selskap som representerer defensive aksjer er selskap innenfor industrier som vann, næring, gass og elektroniske verktøy.

Ønsker du full kontroll over dine investeringer, og har du god kontroll på markedet er det helt klart hensiktsmessig å investere i defensive aksjer selv, fremfor å investere i fond. Om ikke ville vi anbefalt å investere i fond, da du slipper å gjøre den tunge jobben med å analysere markedet. 

Beste Aksjetips Kort sikt 

aksjetips

Når du handler aksjer med en kortsiktig tankegang innebærer det at du handler aksjer med høy volatilitet.

Volatilitet sier noe om hvor mye prisen på en aksje svinger eller varerier over tid. Desto mer prisen varierer i forhold til indeksen, jo mer volatile er aksjen.

Det er flere fordeler og ulemper ved å handle aksjer med en kortsiktig tankegang.

Fordelene er at du kan oppleve meget høy avkastning på svært kort tid, takket være den store variasjonen i kurs, og på grunn av mulighet for handel med blant annet giring.

Analyserer du markedet riktig, samt kjøper- og selger aksjene på riktig tidspunkt, er den potensielle gevinsten mye høyere enn om du investerer i defensive aksjer eller i fond.

Å tenke kortsiktig er meget populært hos utenlandske investorer. Ofte benytter de seg av strategi kalt daytrading, som går ut på å spekulere i svingningene i kursen.

Disse investorene kjøper da aksjer som er lave, og prøver å selge så fort aksjene har nådd sitt antatte toppunkt.

Denne handelen foregår på meget kort tid, og ofte kun på noen få timer.  

Det innebærer imidlertid en høyere risiko å handle på denne måten, og det er flere faktorer du må ta hensyn. Her er derfor våre Aksjetips Høy risiko;

Hold deg oppdatert på markedet

Skal du trade med høy risiko er det helt essensielt å holde seg oppdatert på markedet. Vit hva som skjer rundt om i verden, og finn ut om dette vil ha en påvirkning på dine aksjeinvesteringer.

Små faktorer kan ha ekstrem påvirkning på aksjekursene, og det er mye penger å hente ved å følge med på disse faktorene.

Et godt tips er å starte dine investeringer i selskap som du kjenner til og som du enkelt finner informasjon om. Dette kan være selskap som holder til i ditt nærområde eller selskap som er såpass store at de skrives mye om.

Har du god kontroll på hva som styrer markedet, kan du enkelt selge deg ut eller kjøpe deg inn alt ettersom hva som er mest lønnsomt. Dette er kanskje faktoren som har mest å si for din avkastning.

Diversifiser dine investeringer

Å diversifisere vil si at du sprer dine midler utover flere aksjer, og ikke satser alt på en enkelt aksje. Se for deg at du har kjempe tro på et selskap, og spytter inn alle midlene dine i det selskapet. Hva skjer om dine prognoser slår feil ut og selskapet går konkurs? Du taper alle sparepengene dine.

Dette er naturligvis «worst case scenario», men samtidig en realitet. Derfor gjør du lurt i å spre dine midler over flere aksjer. På denne måten er ikke tapet like stort, om det skulle gå dårlig med ett enkelt selskap.  

Ikke invester i mer enn det du har råd til å tape

Denne sier kanskje seg selv, men det er fort gjort å la seg rive med. Invester med en sum du har råd til å tape. Alle investeringer på aksjemarkedet innebærer en viss risiko for tap, og derfor er det viktig at du investerer med en forsvarlig sum.

Et godt tips er å starte lavt for å lære seg å kjenne markedet bedre, og etter hvert som du blir mer trygg kan du gradvis investere med høyere beløp.

Søk lærdom fra andre

Det er selvsagt viktig å følge sin egen magefølelse og å stole på seg selv, men det er mye å lære fra andre profesjonelle investorer.

Les bøker, få tips- og råd og søk ny informasjon som kan hjelpe deg til å bli en bedre investor. De fleste handelsplattformer i dag, og spesielt eToro tilbyr et unikt nettverk for sosial trading.

Hos eToro kan du blant annet følge- og kopiere handlene til investorer i verdensklasse, takket være funksjonen «copytrading».

Anbefalte aksjer 

Aksjene du burde investere i, avhenger altså om du foretrekker en langsiktig eller kortsiktig form for investering.

Vi skal i dette avsnittet se litt nærmere på disse aksjene. Alle aksjene vi nevner nedenfor finner du enkelt på eToro, ved å søke etter deres aksjenavn i søkefeltet. Grundigere beskrivelse finner du i vår steg- for- steg guide.  

Norske Aksjer 

Langsiktige aksjer:

–        Equinor

–        Telenor

–        Leroy Seafood Group

Dette er typiske defensive aksjer som har en relativt stabil kursutvikling. Alle disse selskapene har i løpet de fem siste årene opplevd en jevn kurve, uten særlige betydelige endringer i pris.

Grunnen til at vi anbefaler disse tre om du tenker langsiktig, er at alle har en ledende posisjon innenfor sitt felt i Norge, samtidig som de har en sterk virksomhet også utenfor Norge.

Kortsiktige aksjer:

–        Norwegian

–        DNB

Ovenfor ser du selskap som blir påvirket makroøkonomiske forhold. Dette er våre anbefalinger om du tenker kortsiktig. Norwegian er i en krisetilstander per dags dato, men stabler de seg på beina igjen er det ventet at aksjen vil skyte til værs.

DNB er også et spennende alternativ for en trader som ønsker umiddelbar gevinst. 

Amerikanske Aksjer 

Langsiktige aksjer:

–        Apple

–        Amazon

To verdensledende selskap som produserer produkter og tilbyr tjenester enhver person i verden virker avhengig av. I dag er det utenkelig å ikke benytte seg av smartenhetene til Apple, noe som gir dem en stabil aksjepris.

I tillegg utvikler de stadig nye produkter som vil bidra til å styrke deres posisjon på markedet.

Amazon er nettbutikk du kan handle «alt» fra. Selskapet hadde en omsetning på 280 milliarder dollar i 2019, og de ser ut til å være en meget trygg investering.   

Kortsiktige aksjer:

–        Tesla

Et av verdens mest omtalte bilprodusenter. Deres fokus på en bærekraftig løsning er meget populært hos mange, noe som har ført til økt aksjepris de siste årene. Likevel påvirkes prisen veldig av økonomiske forhold, noe som fører til en volatil kurs.

Derfor et spennende mål for investorer med en kortsiktig tankegang. 

Ofte Stilte Spørsmål

Hva er beste aksjetips?

Velg en investeringsstrategi du er trygg på. Vanligvis velger man mellom en kortsiktig- og langsiktig strategi.

Beste aksjetips for nybegynnere?

Beste aksjetips for nybegynnere er å investere i fond. Dette er en lur måte å lære seg å kjenne markedet på, i tillegg som det er en «sikker» investering. 

Hvilke aksjer er de beste?

Hvilke aksjer som er de beste avhenger av hvilken strategi du benytter deg av. Det er imidlertid flere faktorer som påvirker prisene, så de beste aksjene er de du har kjennskap til og de du føler deg trygg på. 

Beste aksjetips for langsiktige investeringer?

Beste aksjetips for langsiktige investeringer er å investere i defensive aksjer. Disse har en jevn og stabil kursutvikling, som sakte men sikkert vil stige over tid.  

Beste aksjetips på kort sikt?

Kjenn markedet og diversifiser dine investeringer. Det er da større sannsynlighet for at du kjøper- og selger på riktig tidspunkt. Diversifiserer du, vil du ikke i like stor grad bli påvirket om det skulle gå dårlig med en aksje.