Investering for Nybegynnere 2024

investering for nybegynnere

Du har kanskje hørt at det lønner seg å investere, men hva betyr det egentlig å investere?

Investering Definisjon er å legge igjen penger, tid eller kapital i noe man venter vil lønne seg over tid. Med andre ord betyr det at man forventer å få mer tilbake enn det man først har investert.

Å gjemme unna oppstarte penger i banken er vel og bra, men du kan i større grad få mer ut av disse pengene dersom du lærer å investere dem. De vanligste investeringsmålene i dag er investering i eiendom, og naturligvis Investering i aksjer.  

I denne artikkelen får du en fullstendig Investering for nybegynnere guide, der vi går i gjennom hva investering innebærer og hvordan det kan bidra til at du kan tjene penger over tid.

Beste investering nå?

Nedenfor ser du beste Investeringer. Alle disse investeres enkelt i gjennom en handelsplattform. Vi anbefaler eToro. Her betaler du ingen daglige gebyrer eller avgifter.  

·        Investering i aksjer

·        Investering i fond

·        Investering i eiendom

·        Investering i gull  

Vet du allerede hva du vil investere i, og er på utkikk etter beste handelsplattform? Da bør du sjekke ut vår favoritt, eToro! Her betaler man nemlig 0% i Kurtasje som er svært gunstig

Kom i gang med dine Investeringer: Steg – for – Steg Guide

Etter at internett gjorde sitt inntog i verden har det blitt mer og mer vanlig å investere i aksjer. I dag kan alle med internettforbindelse og penger investere på aksjemarkedet, takket være alle online handelsplattformer som finnes.

Med en handelsplattform får du umiddelbar tilgang til en rekke investeringsmuligheter, i tillegg til at investeringsprosessen er meget lettvint.

Før handelsplattformene, måtte man investere via en bank eller et meglerhus noe som ikke bare var tidkrevende, men også svært kostbart da det kostet mye i daglige avgifter og gebyrer.

Det er derfor mye tid og penger å spare ved å bruke en handelsplattform, så videre i vår guide viser vi hvordan du kan investere. 

Steg 1: Finn en egnet handelsplattform

Det første du gjør før du begynner med dine investeringer er å finne en egnet handelsplattform. Det finnes utallige plattformer å velge imellom og det er viktig at du finner den som passer deg og ditt behov.

Først må du tenke igjennom hva du ønsker å i investere, og hvilken strategi du ønsker å følge. Uavhengig av dette er det noen kriterier som går igjen for alle plattformer, og disse er som følger:

·        Regulert aktør

·        Avgifter og gebyrer

·        Utvalg av investeringsmuligheter

·        Analyseverktøy

Basert på kriteriene ovenfor er det liten tvil for oss at eToro tilbyr beste helhet. Ikke bare er eToro billigst, men det er også plattformen som tilbyr flest investeringsobjekter.

I tillegg er deres brukergrensesnitt svært brukervennlig, og du får tilgang til omfattende analyseverktøy som vil hjelpe deg til å gjøre bedre investeringer. Les også vår eToro anmeldelsle, for å lære mer om plattformen.

eToro er også en regulert aktør, og plattformen har over seks millioner registrerte brukere, noe som gjør den til verdens største sosiale handelsplattform.

Skal du investere i norske fond derimot, er Nordnet et veldig godt alternativ. Dette er fordi det er plattformen som har størst utvalg av norske fond og aksjer.

Foretrekker du kortsiktig investeringer, er kanskje SaxoTraderGo plattformen å gå for, på grunn av dens fokus på tunge analyseverktøy. Disse er veldig viktig for raske handler, noe som er ypperlig om du skal drive med daytrading.

Steg 2: Aktiver din konto

For å komme i gang må du altså aktivere din konto. Dette gjøres ved et par tastetrykk, og det er bare å følge instruksene på skjermen. Trykk på «opprett profil» og resten går av seg selv.

Når du er ferdig med registreringen, må du sette inn penger på din konto før du kan starte med investeringen.

Dersom du allerede har satt inn penger, kan du starte å kjøpe aksjer. Hvis ikke, gjør du enkelt ved å trykke på “Sett inn penger” nederst til venstre på siden. 

Når dette er gjort, er du klar til å handle!

Steg 3: Start å investere 

Når kontoen er klar kan du endelig begynne å investere. Hos eToro får du et enestående stort utvalg av forskjellige muligheter, så det er viktig at du har tenkt nøye i gjennom hva du skal investere i.

Vi anbefaler en Sikker investering om du er nybegynner, noe som betyr at du investerer i store selskap som ikke blir påvirket økonomiske forhold. Slike selskap kan for eksempel være Apple, Amazon eller Facebook.

La oss si at du ønsker å investere i Amazon.

I søkefeltet øverst på siden til eToro, søker du etter «Amazon», og finner da denne aksjen.

kjøp amazon aksjer

Som du ser på bildet dukker logoen til Amazon opp. Ønsker du å investere i noe annet, som kanskje Bitcoin Investering, følger du nøyaktig samme metodikk, bare at du søker ditt ønskede investeringsobjekt.  

Klikk på «handle»

Du blir da videreført til kjøpssiden. Her bestemmer du ditt investeringsbeløp, og eToro fikser resten.

Du er nå klar til å gjøre Investering 2010, men først anbefaler vi at du leser videre i artikkelen for å få en bedre forståelse hva en investering er, og hva som er beste investering 2020.

Hva er investering, sånn egentlig? 

investering

Som skrevet kort i innledningen er investering å legge igjen penger i noe du tror vil øke med tiden som kommer. Du tror altså at du vil få mer penger tilbake igjen enn det du investerte til å begynne med.

La oss si at du har jobbet hardt og spart penger i fem år. Istedenfor å gjemme bort pengene i en bank eller under sengen, vil du kunne øke verdien til disse pengene om du investerer smart.

Det kan være at du investerer i eiendom, investerer i aksjer eller at du til og med driver med Crowdfunding investering.  

Vi skal se på et eksempel; du har spart 100.000 kroner og nå har du lyst til å gjemme bort disse pengene. Du plasserer pengene i en bank, og om fem eller ti år når du skal ta ut pengene er dette beløpet nesten uforandret.

Investerer du pengene i aksjer eller i fond derimot, kan denne pengesummen ha økt betraktelig med årene som går. For å tydeliggjøre: om du hadde investert 100.000 kroner i Amazon for 10 år siden, ville denne summen i dag ha vært på 1.230.000 kroner.

Investeringer innebærer en viss risiko   

Som du ser kan det være ekstremt lønnsomt å investere, men det imidlertid viktig å vite at investeringer ikke garanterer profitt.

Når du investerer i eiendom og spesielt i aksjemarkedet er det med en viss risiko for at du kan tape dine oppsparte penger.

Likevel velger stadig flere å invester i fond, aksjer og eiendom, da det er en unik mulighet til å få mer penger tilbake enn det du først begynte med. 

Sjekk også ut vår artikkel om hvordan tjene penger hjemmefra!

De vanligste formene for investering 

Du har flere muligheter dersom du tenker å investere. Investering i eiendom er noe vi nordmenn setter svært høyt, og som har vist seg som en sikker investering. Det krever imidlertid mye egenkapital skal du investere i eiendom, men det skal vi snakke mer om senere i artikkelen.  

Når du investerer i aksjer eller andre aktiva er det som regel to former for investering man skiller imellom.

Den første og mest vanlige formen for investering Norge er passiv investering, mens den andre er aktiv investering. Vi skal se nærmere på disse to.

Passiv investering

Eiendom er en passiv form for investering. Du kjøper da bolig eller leilighet, og med tid vil boligen du har kjøpt mest sannsynlig øke i verdi. Når du selger vil du da få igjen mer penger enn det du kjøpte for. Du investerer altså i noe som du lar står uberørt i mange år, før du selger med profitt.

Eiendomsmarkedet er imidlertid er nødvendigvis ikke enkelt å komme seg inn på, noe som gjør at folk flest ofte ser mot aksjemarkedet.   

Den klassiske formen for passiv investering, og den absolutt enkleste er å investere i fond. Legger du pengene dine i et fond, vil en profesjonell forvalter ta hånd om investeringene for deg, noe som gjør at du selv slipper å følge utviklingen til aksjemarkedet.

Dette er en ypperlig måte å investere på når du ikke har innsikt på hva som påvirker markedet. I tillegg er det påvist å være en av de sikreste formene for investeringene, da fondene stort sett investerer i aksjer med lav volatilitet.

Er du helt fersk på markedet, anbefaler vi på det sterkeste å investere i fond. Rett og slett fordi det er en fin måte for deg å lære deg markedet på, samt at du etterlater deg pengene dine til profesjonelle som kjenner aksjemarkedet godt.

En annen form for passiv investering, er å investere i defensive aksjer. Defensive aksjer er aksjer med en stabil kursutvikling og som ikke følger økonomiske forhold. Vanligvis vil økonomien ha stor påvirkningskraft på prisene, men disse selskapene holder seg stabile takket være deres konstante etterspørsel.

Typiske defensive aksjer er de som utvikler eller tilbyr varer- og tjenester mennesker trenger uavhengig av den økonomiske situasjonen. Det kan for eksempel være selskap innenfor industrier som driver med vann, næring og teknologi.

Leroy Sea Food, Telenor, og Apple er gode eksempler på defensive aksjer. Disse selskapene har en ledene posisjon innenfor sitt feltet og produserer stadig produkter og tjenester som er helt nødvendige for folk flest.

Aktiv investering     

Aktive investeringer innebærer å handle aksjer som er volatile. At en aksjekurs er volatil betyr at prisen stadig endrer seg i forhold til indeksen, og kursen kan både falle og stige på svært kort tid.

Mange utenlandske investorer er særlig glad i aktive investeringer, da de potensielt gi veldig høy avkastning på veldig kort tid.   

Hos volatile aksjer kan kursen falle og stige flere titalls kroner innenfor en tidsramme på få timer eller til og med minutter, noe investorer i verdensklasse elsker å utnytte.

Analyserer du riktig, og dine spekulasjoner viser seg å stemme, er det mye større profitt å hente i aktive investeringer enn i passive. Siden prisen endres stadig, kan du kjøpe når prisen er på sitt laveste, og selge når den når topp.

I tillegg er det mulig å benytte seg av giring, som er en funksjon som tillater deg å handle for mer enn din opprinnelige investeringssum. Det betyr mer penger tilbake om du får profitt.

Likevel er det anbefalt med passive investeringer, da disse har vist seg å være mer lønnsom på sikt enn aktive investeringer.

Ja du kan tjene mye på veldig kort tid på aktive investeringer, men sannsynligheten for tap er minst like stor, og mye større enn ved en passiv investeringsform.  

Eksempler på populære aktive investeringsmål er Bitcoin Investering, flyselskap, selskap innenfor restaurantkjeden og råvarer som gull. 

Beste Investeringer Norge 2024 

Her skal vi se nærmere på de mest populære investeringene som gjøres i Norge. Vi skal ta et dypdykk og drøfte nærmere om hva som gjør disse investeringene så populære. Dette er vår Investering 2020 guide;

Investering i aksjer 

Investering i aksjer blir bare mer og mer vanlig i dagens samfunn. Bakgrunnen til dette er nok fordi flere ser det skyhøye potensiale av å investere i aksjer, samt at det blir bare stadig enklere å investere i dem.

Det finnes aksjer i nesten et ubegrenset antall, og ikke minst kan du starte investeringen med mye mindre kapital enn hva som kanskje er tilfelle med andre investeringsmuligheter.

Investerer du i aksjer fremfor eiendom for eksempel, kan du starte investeringen med et mye mindre beløp.  

I tillegg får du flere muligheter med aksjer. Du gå for både kortsiktige- og langsiktige gevinster, mens i eiendom må du vente i flere år før du opplever verdiøkningen.  

Les mer om å kjøpe aksjer her!

Hva er en aksje?

Når du kjøper en aksje kjøper du altså et deleierskap i et selskap. Det betyr at du og alle andre aksjeeierne deler eierskapet i selskapet dere imellom. Jo flere aksjer i selskapet du eier, desto mer av selskapet eier du.

Vi ville likevel ikke anbefalt å bruke alle sparepengene på ett enkelt deleierskap. Skal du investere i aksjer gjør du veldig lurt i å diversifisere. Å diversifisere er å spre pengene dine utover flere aksjer, og ikke satse alt på ett enkelt selskap.    

Du kan bruke flere strategier når du investerer i aksjer

Som skrevet er det to former for investering: passiv og aktiv. Innenfor spesielt aktiv investeringer er det flere strategier du kan bruke deg av når du investerer.

Daytrading og swingtrading er to veldig populære strategier blant investorer som driver aktivt. Begge disse går ut på å utnytte den volatile kursen for å få umiddelbar avkastning.

Profesjonelle tradere sitter og følger med på markedet, og driver konstant å kjøper og selger aksjer. Dette er det mange som har tjent mye penger på, spesielt på grunn av funksjoner kalt giring, stop loss og take profit.

Giring er et konsept som gjør det mulig for deg å multiplisere din opprinnelige investeringssum. På denne måten kan du dra enda større nytte av prisbevegelsen og få enda større avkastning på dine aksjer.

Stop loss og take profit er ordre som selger aksjene dine når de når et bestemt beløp for å unngå tap eller sikre gevinst.

Lær deg markedet

Alle investeringer innebærer en form for risiko for tap, og det gjelder både om du skal drive med passive- og aktive investeringer.

Det er derfor utrolig viktig at du lærer deg markedet å kjenne. Hva er det som styrer prisene, og hvilke aksjer representerer aktive og passive investeringer? Dette er faktorer som er helt essensielt å ha kontroll på skal du investere i aksjer.

Du gjør også lurt i legge en strategi du er trygg på. Er du mer komfortabel med en sikker investering i form av aksjer som er mindre volatile, gjør du lurt i å investere i disse selv om det kan friste å investere i aksjer som potensielt kan gi umiddelbar høy avkastning.

Et godt tips er å investere i aksjer du kjenner godt av fra før.    

Investering i fond

Å investere i fond er nok den mest klassiske og sikreste måten for passiv investering. Et fond er en slags samling av investeringer, der du og de andre investorene går sammen om å plassere pengene i fondet, som videre skal investere disse pengene i aksjemarkedet. Mange liker å se på et fond som en «spareklubb».

Pengene du legger i fondet forvaltes av en profesjonell forvalter som analyserer markedet og velger investeringer basert på fondets profil. Det finnes nemlig flere fond, der hvert fond følger sin egen nisje.

Fordelen med å investere i et fond er at du selv ikke trenger å følge med på utviklingen av markedet. Denne jobben gjøres av profesjonelle investorer.

Investerer du i fond må du imidlertid vente i flere år før du opplever verdiøkning. Dette er fordi fond, og spesielt nordiske fond, velger defensive aksjer.

Skal du oppleve høyest mulig gevinst ved med fond, anbefales det å la pengene stå i over flere år, og gjerne opptil 10-15 år om ikke mer. 

Investering i eiendom

Dette er en av de mest tradisjonelle formene for passiv investering. Eiendomsmarkedet regnes som en relativ sikker investering, og mange velstående har skapt sin formue gjennom investering i eiendom.

I de aller fleste tilfeller i dag, opplever man verdiøkning når man investerer i eiendom, og man skal være ekstremt uheldig taper man penger på en slik investering. Spesielt i voksende byer har det vist seg som et sikkerstikk å kjøpe eiendom.

Det vanskelige med å investere i eiendom, er at det krever ekstremt mye egenkapital. Kjøper du bolig eller leilighet krever det flere hundretusen kroner i egenkapital. Du må derfor legge igjen et ganske stort beløp for å kunne kjøpe eiendom, og mye større enn det du trenger i for eksempel aksjer.

Kjøper du  aksjer hos eToro, kan du starte investeringen til 2000 kroner, noe som fort er en hundredel av prisen av det du trenger til å kjøpe  bolig med.

Til tross for å være en kostbar investering, er det så absolutt en god og ikke minst svært sikker investering.   

Investering i Gull

Investering i gull er forbeholdt investorer som foretrekker å drive med aktiv investering. Gull er umåtelig populært hos spesielt daytradere, da prisen er relativt sikker, men likevel volatil.

Å investere i gull krever en del forhåndskunnskaper om hva som påvirker prisene, og er derfor anbefalt til de som kjenner markedet godt.

Er du nybegynner, anbefaler vi ikke gull som et investeringsmål men å heller gå for en mer passiv form for investering. Du kan da investere i en ETF (børsnotert fond) som investerer i gull, for å lære mer om hva som styrer kurssvingningene. 

Ofte Stilte Spørsmål

Hva er investering?

Investering er å legge igjen penger, tid eller kapital i noe som du tror vil øke med tiden som kommer. Investerer du i aksjer, gjør du det altså i tro om at du skal få mer penger tilbake igjen.

Hva er beste investering?

Det er ingen fasit på hva som er beste investering. Dette kommer an på flere faktorer som hvilken investeringsform og investeringsstrategi du foretrekker.

Hvordan investere 500 000?

Du kan investere 500.000 i eiendom, fond eller aksjer. Kjøper du eiendom og bruker 500.000 i egenkapital har du invester 500.000 i eiendom. 

Hvordan investere 100 000?

Du kan investere 100.000 i eiendom, fond eller aksjer. Legger du 100.000 kroner i et fond har du investert 100.000. Les hvordan i vår steg- for- steg guide.