Hvordan Investere Pengene Dine 2024 

Hvordan din fremtidige økonomi vil se ut avhenger av hvordan du investerer pengene dine i dag. Å investerer pengene dine riktig vil derfor kunne gi deg store fordeler på sikt.

Dersom du hadde investert 100.000 i det norske aksjemarkedet for 5 år siden ville du hatt over 200.000 kroner i dag. Hadde du latt pengene ligge i banken, ville du hatt i overkant av 110.000 kroner. Dette gir en indikasjon på hvor viktig det er å investerer pengene dine på riktig måte. 

I denne artikkelen vil kunne lese om hva det betyr å investere, ulike måter å investere på og hvordan du kommer i gang. Dette vil kunne gi deg en vesentlig bedre økonomi over tid. 

Hva betyr egentlig å investere? 

Definisjonen på å investere betyr at man legger ned tid, penger eller annen kapital i noe som man forventer vil være lønnsomt på sikt. Målet er derfor å få tilbake mer enn det man har investert. De største investeringene i dag er som regel i studier, aksjemarkedet og i eiendom. 

Dersom man er flink til å investere sin tid og penger riktig, kan dette gi en god avkastning på sikt. Dersom man investerer i seg selv, som gjennom studier, vil man forhåpentligvis kunne anskaffe seg en høyere kompetanse innenfor et fagfelt. Dette vil igjen gjøre deg mer attraktiv som arbeidsgiver, som resulterer i høyere lønn. 

Har man en egenkapital eller en stabil lønn vil det være en stor fordel å kunne investere disse pengene riktig. Dette vil kunne ha en stor påvirkning på din økonomi, både på kort og lang sikt. Det har vist seg å være en stor fordel å investere sine penger i finansielle markeder sammenlignet med å la pengene stå i banken. 

Investere i aksjer 

Å investere i aksjer er den formen for sparing som over tid har gitt best avkastning, som tilsier det du får igjen for hva du investerer. For mange er det å investere i aksjemarkedet ganske nytt, og vi ser at interessen for å investere i aksjer har steget betraktelig i løpet av de siste årene. Dette er fordi flere har fått øyne opp for fordelene man får ved å spare pengene sine i aksjer sammenlignet med å la pengene ligge i banken. 

Aksjemarkedet har gitt en særdeles god avkastning til investorer i løpet av de siste årene. OSEBX, hovedaksjeindeksen til Oslo Børs og som består av de største selskapene som er børsnotert i Norge, har i løpet av de siste 5 årene gitt en avkastning på over 75 %. Dette tilsvarer en årlig avkastning på rundt 15 %. Dersom man investerte 100.000 kroner i det norske aksjemarkedet i 2016 ville man derfor tjent over 100.000 kroner (inkludert renters rente-effektn) på sin investering. Hadde man latt pengene sine ligge i banken ville man i løpet av samme periode tjent litt over 10.000 kroner (rente på 2,5 %). 

Selv om aksjemarkedet er mer volatilt, som betyr at kursen svinger opp og ned, enn banken så kan man forvente en mye høyere avkastning over tid. Historisk pleier aksjemarkedet å gi en avkastning som ligger mellom 5 – 10 %. For å finne ut hvor mye du kan tjene på å investere i aksjemarkedet kontra å la pengene ligge i banken, kan vi anbefale denne sparekalkulatoren

Hvordan investere i aksjer 

Å investere i aksjer er enklere enn det veldig mange ofte tror. Spesielt nå som det både er rimeligere og mer effektivt å bruke en handelsplattform på nett. Du vil enkelt lære hvordan du kan investere i aksjer ved å følge vår guide under:

Trinn 1: Finn en plattform

Når du skal i gang med å investere i aksjer er du først og fremst nødt til å finne et sted å handle fra. De fleste kjøper aksjer gjennom en handelsplattform på nett eller gjennom banken. I de aller fleste tilfeller er det rimeligste og enkleste valget å benytte seg av en online handelsplattform. Slike plattformer har som hovedformål å tilby kjøp og salg av aksjer. Dette gjør at utvalget av aksjer er større og gebyrene er lavere. 

Når du skal velge en handelsplattform er det flere kriterier du bør se på. Dette gjelder blant annet;

 • Hva koster deg å kjøpe og selge aksjer i plattformen?
 • Har plattformen et godt utvalg av aksjer?
 • Tilbyr plattformen norsk kundeservice?
 • Er plattformen enkel å bruke?

Ut fra disse, og mange andre kriterier, kan vi anbefale plattformen til eToro. De tilbyr svært gode priser, har et stort utvalg av aksjer og det de tar ingen gebyrer for å kjøpe eller selge aksjer, som er kalt kurtasje. 

Trinn 2: Registrer din konto 

Ettersom eToro er vår foretrukne handelsplattform velger vi å ta utgangspunkt i denne. I deres plattform er det enkelt å registere seg som ny bruker. Når du er inne på deres nettside trykker du på “registrer deg nå”, fyller inn personopplysninger og trykker “opprett konto”. 

Når du har registrert deg, er du nødt til å gjennomføre et innskudd for å komme i gang med å investere i aksjer. Dette gjør du enkelt ved å trykke på “sett inn penger” nederst til venstre på siden. Du vil dermed bli sendt videre til innbetalingssiden, som ser slik ut som på bildet nedenfor. 

Innskudd eToro

Du har muligheten til å gjennomføre innskuddet gjennom bankkort, PayPal eller bankoverføring. Vi anbefaler at du overfører med amerikanske dollar, ettersom du da slipper å betale gebyrer. 

Trinn 3: Invester i aksjen du ønsker

Når du har aktivert din konto, som du gjør gjennom E-posten du fyller inn, og har satt inn penger på din konto, kan du begynne å investere i aksjer. Hos eToro er det veldig enkelt å gjennomføre kjøp og salg av aksjer. 

Du kan finne hele deres sortiment av aksjer ved å trykke på “handelsmarked” og deretter trykke på “aksjer”. Her kan du også filtrere ut fra markeder, som Oslo Børs, og sektorer, som teknologi.

Dersom du allerede vet hvilken aksje du ønsker å kjøpe, kan du søke opp selskapet direkte i søkefeltet, som du kan se på bildet under der vi tar utgangspunkt i teknologiselskapet Amazon. 

 

eToro aksjekjøp

Når du trykker på “Amazon” vil du bli videreført til siden hvor du kan lese mer om selskapet, deres finansielle prestasjoner og kursens utvikling over tid. Dette er nyttig informasjon for deg som ønsker å investere. 

Når du er klar til å investere klikker du på den blå knappen der det står “handle”. 

amzn kjøp etoro

Da vil du komme til kjøpssiden, som du ser ovenfor. Her bestemmer du enkelt hvor mange aksjer du ønsker å handle og hvor stort beløp du ønsker å investere med. Når dette er gjort trykker du på “åpne handel”. Dersom børsen ikke er åpen, som i dette tilfellet, trykker du på “angi rekkefølge” og din ordre blir lagt inn og fullført når børsen åpner. 

Nå vet du hvordan du kommer i gang med å investere i aksjer. Les videre for å lære om andre måte å investere dine penger på. 

Investere i fond

Å investere i fond kan være smart dersom man ikke ønsker å bruke så mye tid på å lese seg opp på og forstå aksjemarkedet. Når man investerer i et fond, investerer man i en portefølje av enkeltaksjer som blir forvaltet og kontrollert for deg. På den måten investerer du i en rekke aksjer. Å investerer i fond innebærer laverer risiko enn å investere i enkeltaksjer og du får tatt del i verdiskapningen (avkastning) som skjer i aksjemarkedet. For en passiv investor er det anbefalt å investere i fond kontra aksjer.  

Vi skiller i dag mellom to typer ulike fond, som begge har sine fordeler og ulemper:

 • Indeksfond, som også kalles for passivt fond, er et utvalg av aksjer som finnes i en indeks. Dette kan for eksempel være Oslo Børs-indeksen. Fondet avspeiler aksjene i indeksen. Ettersom forvalteren av fondet ikke utgjør noen analyser eller undersøkelser av aksjene selv er slike fond billige å investere i. 
 • Aktivt forvaltet fond tilsier at forvalteren håndplukker aksjer ut fra sine egne analyse og undersøkelser av selskapene. Det er vanlig at fondet velger aksjer ut fra et spesifikt marked eller sektor. Gebyrene på slike fond er dyrere enn indeksfond ettersom forvalteren bruker tid på å finne aksjer som han/hun har troen på vil levere god avkastning. 

Å investere i fond er like enkelt som å investere i aksjer (se guide ovenfor). For å finne fondet man ønsker å investere i trykker man på “handelsmarkeder” og deretter trykker på “fond” inne i eToro sin plattform. 

Investere i eiendom 

For nordmenn er det veldig vanlig å eie eiendom i en veldig tidlig alder, spesielt sammenlignet med andre land rundt omkring i verden. Å investerer i eiendom er i og for seg en god investering, ettersom man betaler ned sitt eget lån samtidig som boliger over tid stiger i verdi. Denne verdistigningen vil man ikke fått tatt del i dersom man leier. 

Å investere i eiendom har dog ikke vist seg å gi en bedre avkastning enn aksjer, men det gir stabilitet og sikkerhet. Dersom man har muligheten, er det slike eiendomsinvesteringer som har gitt best avkastning:

 • Investerer i eiendom i urbane strøk: På grunn av urbanisering og mangel på eiendommer er det boliger i storbyene som har steget mest i verdi. 
 • Kjøp eiendom med utleiedel: Dette er en fin passiv inntekt man kan tjene gode penger på. Dersom du holder deg innenfor reglementet trenger du ikke skatte av denne inntekten. 
 • Kjøp og selg: Er du en boligspekulant? Det er mulig å tjene gode penger på å kjøpe en bolig, totalrenovere den og selge den for en høyere pris. Dette krever dog en forståelse for markedet og at du har praktiske evner til å fikse store deler av boligen selv. 

Investere i kryptovaluta 

Å investere i kryptovaluta har gitt en særdeles god avkastning siden digital valuta kom til verden. Selv om det er lønnsomt å investere i kryptovaluta, er det viktig å forstår risikoen rundt dette. Å investere i kryptovaluta øker risikoen i din portefølje, så det er anbefalt at dette er en liten del av din helhetlige portefølje. Du kan lese mer om kryptovaluta her

Investere i bitcoin 

Den kryptovalutaen med størst markedsverdi er Bitcoin. Dette er den mest stabile kryptovalutaen på markedet. Derfor kan det være lurt å ha en posisjon i Bitcoin dersom kryptovaluta skal være en del av dine investeringer. 

Investere i gull 

Gull er den mest populære råvaren å investere i, og mange forvaltere investerer i gull som en måte å sikre seg selv på dersom det finansielle markedet opplever et større fall. Gull følger som regel ikke resten av markedet, og har en tendens til å øke i verdi når resterende marked faller. Du kan lese mer om å investere i gull her

Hvordan investere 100 000?

Hvordan du velger å investere avhenger av din risikoprofil og hvor mye du ønsker å sette av tid til å gjennomføre analyser av aksjer etc. Enten du velger å overvekte din portefølje med aksjer eller fond, er det en ting som vi anbefaler til alle som ønsker å investere: ha en diversifisert portefølje bestående av selskaper som representerer ulike markeder, regioner og sektorer. Her er et eksempel på en portefølje på 100.000 kroner:

 • 30.000 kroner i aksjer 
 • 60.000 kroner i fond 
 • 10.000 kroner i kryptovaluta (dersom det er ønskelig å øke risikoen)

Hvordan investere 500 000?

Enten man har 100.000 kroner eller 500.000 kroner kan man følge samme plan. Har man 500.000 kroner til rådighet kan porteføljen se slik ut:

 • 150.000 kroner i aksjer
 • 300.000 kroner i fond
 • 50.000 kroner i kryptovaluta

Hvordan investere 1 million?

Dersom man har 1 million kroner tilgjengelig, kan man følge samme oppskrift. Likevel gir et slikt beløp flere muligheter. Her er et eksempel på hvordan man kan investere 1 million kroner:

 • 150.000 kroner i aksjer
 • 300.000 kroner i fond
 • 50.000 kroner i kryptovaluta
 • 500.000 kroner i eiendom (med inntekt på 600.000 kroner kan du låne penger til å kjøpe en bolig til verdi av 3 millioner kroner)

Oppsummering – dette må du vite om å investere 

Som du har lest i denne artikkelen finnes det flere måter å investere dine penger på. Det viktigste er at du tar et aktivt valg og kommer i gang med å investere. For å kunne spare penger på en strategisk måte er det lurt å sette opp en spareplan som er realistisk og som du planlegger å følge over lengre tid. Ved å la pengene kun ligge i banken, vil du få en dårlig avkastning på dine penger. 

Ofte Stilte Spørsmål

Hvordan investere penger? 

Å investere pengene dine smart vil kunne tjene deg godt over tid. Man kan investere penger i blant annet aksjer, fond, eiendom, kryptovaluta m.m.

Hvordan investere i aksjer? 

Det er i dag enkelt å komme i gang med å investere i aksjer. Dette har også gitt god avkastning over tid, spesielt sammenlignet med å spare penger i bank. 

Kan alle investere? 

Å investere betyr at man legger ned tid, penger eller annen kapital i noe som man forventer vil være lønnsomt på sikt. Alle kan investere uavhengig av hvor mye penger/tid man har til rådighet. 

Hvordan vet jeg hva jeg skal investere i?

Det finnes flere måter å investere penger på. Å investere i aksjemarkedet er den formen for sparing som har gitt best avkastning over tid, så det kan være lurt å se på dette alternativet.