Invester i Norske Aksjer med Utbytte 2022

norske aksjer

En god strategi når du starter å investere på aksjemarkedet, er å investere i selskap du kjenner til fra før-  da er Norske Aksjer et smart valg! I tillegg har det vist seg som svært lønnsomt for mange investorer å handle utbytteaksjer.

Utbytteaksjer er aksjeselskap som betaler ut en andel av deres profitt til sine aksjonærer når selskapet har levert godt. Slike aksjer er en genial måte å tjene penger på, uten å måtte selge sin posisjon på markedet.     

I denne artikkelen skal vi se nærmere på noen Norske aksjer med utbytte, samt fordeler og ulemper, og hvilken nettmegler du burde bruke når du skal handel Norske aksjer med høy utbytte. 

Beste Norske Aksjer med Høyt Utbytte

 • Yara– 15 kroner per aksje i utbytte i 2020.
 • DNB– Betalte 8,25 kroner per aksje i utbytte i 2020.
 • Telenor– Betalte 4,3 kroner per aksje i utbytte i 2020.
 • Tomra– Betalte 2,75 kroner per aksje i utbytte i 2020.·       
 • Mowi – Betalte 2.6 kroner per aksje i utbytte i 2020.

Beste Nettmegler for Norske Aksjer 

Valg av nettmegler har mye å si for dine investeringer utarter seg. Det finnes utallige aktører på dagens marked, der hver og en har sine fordeler og ulemper.

Når du skal handle Norske Aksjer, anbefaler vi å bruke handelsplattformen Nordnet. Grunnen til dette er veldig enkel. Nordnet har et mye større utvalg av norske- og nordiske aksjeselskap enn det andre aktører har.

Siden plattformen er spesialutviklet skandinaviske kunder, har de satt sitt hovedfokus på det nordiske marked. Det betyr at du kan investere i alle Norske aksjer med best utbytte bruker du Nordnet, samtidig som dem tilbyr konkurransedyktige priser, og hjelpsomme analyseverktøy.  

nordnet erfaringer

–> Se vår Nordnet-anmeldelse

Foretrekker du utenlandske aksjer derimot, ville vi nok gått for eToro. eToro er den desidert billigste nettmegleren, samt at den har et mye bredere utvalg av internasjonale aksjer, fond, ETF- er og valutakryss enn det Nordnet har. De tilbyr også handel av aksjene til mange av de største Norske aksjene.

etoro logo

–> Se vår eToro – anmeldelse

I tillegg kan du velge mellom flere andre aktører som for eksempel:

 • Pluss500- God nettmegler om du foretrekker CFD-er
 • Libertex – Optimalt for kryptohandel
 • SaxoTraderGo- Omfattende plattform med høyteknologiske verktøy for analyse
 • Skilling- Brukervennlig plattform, best på CFD handel

Finn nettmegleren som passer ditt behov

Eksemplene ovenfor er bare en liten smakebit på det endeløse utvalget av nettmeglere. Som skrevet er Nordnet beste valg har du snevret deg inn på det norske marked, men skal du eksempelvis drive med Forex Trading, kommer du ingen vei hos Nordnet.

For å finne nettmegleren som passer din investering må du vurdere om plattformen faktisk tilbyr handel i dine investeringsmål.

Det er også viktig å se på brukervennligheten og hvem nettmegleren er tilpasset for. Noen aktører som for eksempel SaxoTraderGo kan virke meget avansert for en fersk trader.

–> Kåring av Beste Nettmegler

Følgende kan være lurt å vurdere i ditt valg av nettmegler:

 • Utvalg– Har plattformen dine investeringsobjekt?
 • Brukervennlighet– Er plattformen tilpasset ditt nivå? 
 • Funksjoner– Hvilke funksjoner tilbys? Det kan for eksempel være funksjoner som «shorting», «stop loss», «giring», «Copytrading» osv.
 • Gebyrer og avgifter- Hva er kurtasjen og de daglige gebyrene? En billig plattform er alltid et godt valg. Da unngår du at gevinstene dine blir spist opp.
 • Pålitelighet– Er aktøren regulert og godkjent, og hvor mange brukere er registrert? Dette sier noe om hvor pålitelig nettmegleren er.

Norske Aksjer med Utbytte

Utbytteaksjer er altså gevinster eller profitt som deles ut til selskapets aksjonærer dersom selskapet har overskudd.

Dette er en måte for aksjeselskapet å dele litt av sitt overskudd med sine eiere, og en ypperlig måte for deg som investor å tjene penger uten å måtte selge aksjene. Flere anser dette som en direkteavkastning

Det er imidlertid stor uenighet om utbytte aksjer er en god investering. En klar fordel er at du slipper å måtte selge aksjen for å tjene penger, mens skeptikere mener at selskapene «sløser» med pengene de kunne brukt til å investere. I tillegg vil denne verdien forsvinne fra selskapet økonomi. 

–> Lær mer om Aksjeinvesteringer

Her er en liste over Norske aksjer med høyt utbytte:

Merk at utbyttet som utbetales varierer ut ifra hvor godt selskapet presterer. Derfor varierer utbyttet ofte fra år til år. Denne listen viser utbytte per aksje i 2020. 

·        DNB–  8,25 NOK

·        Telenor– 4,3 NOK

·        Mowi– 2.6 NOK

·        Equinor– 0,817 NOK

·        Yara- 15 NOK

·        Tomra– 2,75 NOK

·        Ocean Yield– 0,05 NOK

·        Scatec Solar– 1,05 NOK

·        Norsk Hydro– 1,25 NOK·       

·  Lerøy Seafood Group- Utbetaler utbytte på mellom 30 og 40 prosent av resultatet etter skatt.

norske aksjer

Norske aksjer med best utbytte i 2020:

Yara:

Yara er et norsk gjødsel- og kjemikaleselskap, grunnlagt i 1905. Selskapet ble stiftet for å løse problemer med økende matmangel i Europa, noe dem fortsatt i dag har som hovedmål.

Yara er i dag verdenslendene innen sin bransje med salg og markedsføring i over forskjellige land 150. Markedsverdien er på rundt 96 milliarder kroner, og deres omsetning ligger på rundt 94 millioner kroner.

Yaras utbyttet har også sett bra for investorer der de i 2020 utbetalte 15 kroner per aksje til sin aksjonærer, mens lovende framtidsutsikter og en sterke resultater gjør at de sikter seg inn å betale 18 kroner i utbytte i 2021.

Prisen per Yara aksje ligger i skrivende stund på 386,9 kroner.

DNB:

Norges største finanskonsern ble grunnlagt slik vi kjenner det i dag, i 2003 etter en fusjon mellom Den norske Bank og Gjensidige NOR. Deres historie derimot starter allerede i 1822, og består av en rekke sammenslåinger av lokalbanker rundt om i Norge.

I dag har dem etablert seg som en av Nordens største, og er kun bak Nordea når det kommer til verdi og omsetning.

Som et finanskonsern er det klart at aksjeverdien påvirkes av den økonomiske situasjonen. Både finanskrisen i 2008, og Koronakrisen har hatt en betydelig negativ effekt på DNB Aksje, og aksjeverdien følger det makroøkonomiske verdensbildet veldig tett.

Det må derfor medregnes svingninger investerer du i DNB, men det har samtidig vist seg historisk lønnsomt for investorer som ikke lar seg stresse av betydelige kursfall.

På fem år har aksjeverdien steget med 82 prosent, og det selv etter et veldig annerledes år i 2020. Utbyttet lå i samme periode på 8,25 kroner.

I tillegg er det betryggende at de er Norges største finanskonsern, med en omsetning på flere hundre milliarder kroner, samt at deres største aksjonær er den norske stat ved Nærings- og handelsdepartementet.   

Telenor:

Telenor har virkelig vokst seg som en gigant av de sjeldne innen teleoperatørmarkedet. De er faktisk en av verdens største teleoperatører, og spesielt utviklingen av det 5G nettverket gjør aksjene deres utrolig spennende.

Telenor var også det første teleselskapet som lanserte 5G i verden, og fortsetter de sin raske utvikling er det ventet at aksjene skal slå nye rekorder.

Utbyttet til Telenor var i 2020 på 4,3 kroner per aksje, mens de i skrivende stund har en aksjepris på 146,15 kroner.

Telenor er ikke bare uhyrlige populær hos private investorer, men selv den norske stat eier mange andeler i selskapet.

Tomra:

Pantegiganten Tomra startet sin reise i 1972 som en enkel panteautomat, men er i dag verdensledende med over 80.000 panteautomater i 40 forskjellige land.

TomFlaskeReturAutomat som de egentlig heter, var Norges første børsnoterte miljøselskap, der de i dag er niende største selskap på Oslo Børs. Dette sender dem foran selskap som Salmar, Aker og Hydro.

Reisen til Tomra kan ikke kalles for noe annet enn en unik eventyrhistorie. Først og fremst er det uvanlig at miljøselskap leverer så gode resultat, i tillegg til at deres utbytte har de siste årene vært historisk god.

I 2020 fikk investorer 2,75 kroner per aksje de eide, mens aksjeprisen har vokst fra 58 kroner til 420 kroner på bare fem år.

Bare i årsskiftet har Tomra Aksjer steget med over 40 prosent, og prognosene tyder på at stigningen vil fortsette. Analytikere venter at inntjeningen skal passere milliardgrensen innen 2022.

Mowi:    

Det finnes en rekke lakseselskap på Oslo Børs, og Mowi er et av dem. Tidligere gikk de under navnet Marine Harvest, men skiftet i årsskifte 2018- 2019. Totalt har selskapet over 13.000 ansatte og eksporterer laks til mer enn 50 land.

Mowi har som resten av sjømatsektoren opplevd en markant vekst de siste årene. På bare fem år har aksjene steget med 80 prosent i verdi, der de i dag har en aksjepris på 184 kroner.

Utbyttet har også historisk vært godt da de i 2019 utbetalte 2,6 kroner per aksje i alle fire kvartalene, mens 2020 ble det kun utbetalt 2,6 kroner i første kvartal. Dette kom som en følge av en tøff periode under koronapandemien.

Hva som er Beste Norske Aksjer er vanskelig å svare på da kursene forandres kontinuerlig, i tillegg til at det kommer veldig an på ditt mål med investeringen.

Noen selskap kan ha veldig høy og kortsiktig gevinst, mens andre har en jevn og stabil kurve med få plutselig økninger.

Du må derfor vurdere hvilken tilnærming du foretrekker, når du investerer i Norske Aksjer.  

Nedenfor kommer noen tips, som kan være til hjelp for å finne Beste Norske Aksjer for deg. 

Norske Aksjer Tips

Får å lykkes med på aksjemarkedet generelt er det viktig å ha en klar plan for din investering. Typiske investeringsstrategier er kortsiktige og langsiktige investeringer.

Skal du investere med et langsiktig mål der du lar pengene godgjøre seg over lengre tid, eller foretrekker du korte etapper der du kan få høy avkastning på kort tid?

Valg av strategi har stor betydning for hvilke aksjer du burde investere i.  

Kortsiktig investering går ut på å utnytte høye kurssvingninger i et marked til sin fordel. Du vil da prøve å kjøpe aksjer på sitt antatt laveste, for å deretter selge på sitt antatt høyeste.

Slike handler foregår i korte tidsperioder, og ofte på kun noen få timer eller minutter.

Fordeler med en kortsiktig tilnærming er at du kan få høy avkastning på kort tid, men det krever igjen mye arbeid og innebærer høy risiko.   

Langsiktig investering går ut på å investere i store selskap med en jevn og stabil kursutvikling.

Ofte vil slike investeringer ta lengre tid før du opplever betydelig avkastning, men er igjen mye mindre risikofylt. Historisk har dette også vist seg som å gi best avkastning.  

Her er flere tips til hvordan å lykkes med Norske Aksjer:

·        Velg en investeringsstrategi og følg denne. Å flyte litt mellom begge er en dårlig plan. Vær tro mot din strategi og stol på den. Husk å velge den tilnærmingen du er mest komfortabel med.

·        Invester i selskap du kjenner. På denne måten vet du hvilke faktorer som kan påvirke aksjekursen, og når du burde selge eller kjøpe deg ut.

·        Følg med på verdensbildet og aksjemarkedet generelt. Aksjeprisene styres av hva som skjer i verden. Er du oppdatert kan du lettere spå framtidig kurs, og plutselige prisfall.

·        Diversifiser din portefølje. Sprer du risikoen over flere selskap er du mindre eksponert på markedet. Det betyr at tapet vil bli mindre om det går dårlig med ett enkelt selskap. Alle profesjonelle investorer har en bred portefølje, akkurat for å unngå å tape alle pengene skulle det gå dårlig med en enkelt aksje.

·        Søk lærdom. Selv de mest erfarne aksjonærer som Warren Buffet, slutter aldri å søke ny lærdom. Les bøker og blogger om erfaringene til andre investorer. Dette har hjulpet mange til god avkastning. Nordnet for eksempel tilbyr gode funksjoner som Shareville, hvor investorer kan dele sine erfaringer med hverandre.

·        Ikke invester for mer enn du har råd til! Alle investeringer innebærer en viss risiko, uansett hvor god den historiske avkastningen er. Et godt tips er å investere en liten sum hver måned, fremfor et digert beløp en sjelden gang.

Skal du ha Beste Norske Aksjer med utbytte, er det særlig tre ting du må se etter:

1. Hvor mye gir selskapet i utbytte?

2. Hvor godt gjør selskapet det generelt?

3. Hvordan er markedet selskapet står i nå?

Når du ser etter utbytteaksjer er det naturligvis viktig å se på hva de faktisk gir i utbytte, men det er særdeles viktig å analysere selskapet som en helhet.

Det hjelper lite med et høyt utbytte dersom selve bedriften går dårlig, eller har kronglete framtidsutsikter.

Da er det faktisk mye bedre å gå for et selskap med lavere utbytte, men med en fornuftig virksomhet og en stabil økonomi med vekstpotensial.

En god indikator, er om selskapet kan vise til et stabilt utbytte over flere år.

Ofte Stilte Spørsmål

Hvilke Norske aksjer gir høyest utbytte?

Det varierer som regel fra år til år hva selskapene gir i utbytte, men i 2020 hadde Yara høyest utbytte på 15 kroner per aksje.

Hvorfor investere i Norske aksjer?

Å investere i Norske Aksjer er lurt om du har god kjennskap til selskapene de representerer. I tillegg har flere av dem sterke posisjoner på markedet, og kan vise til historisk gode tall.