Beste Aksjefond 2024

For å få god avkastning på sine investeringer kreves det både mye forhåndsarbeid og den del ekspertise.

Om du ikke ønsker, eller har tid til å gjøre undersøkelense som kreves er Aksjefond et smart valg.

Å Spare i aksjefond har historisk vist seg å gi god avkastning, og passer ypperlig for deg med et langsiktig sparemål.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på Beste aksjefond, Aksjefond tips, samt hvorfor vi foretrekker handelsplattformen eToro, når vi skal investere i fond.

Hvorfor Investere i Aksjefond?

 • Det har historisk gitt god avkastning til investorer på lang sikt.
 • Aksjefond investerer i flere aksjer, som gjør at risikoen spres.       
 • Du etterlater investeringene til profesjonelle forvaltere som kjenner markedet godt.

Hva er Aksjefond? 

Et aksjefond er et fond som investerer minst 80 prosent av pengene i aksjemarkedet. Dette er en optimal plass å spare pengene sine for deg som ønsker god avkastning over tid.

Pengene du investerer spres utover flere aksjer, basert på fondets investeringsstrategi, risiko og langsiktighet.

Verdien på et fond vil svinge, men historien viser at investorer med et langtidsperspektiv på 6 år eller mer, har fått god avkastning.  

Investeringene til fondene kan enten være geografisk avgrenset (til Norden, Europa, Globalt), eller i forhold til bransje (helsesektoren, finans eller teknologi).

Inndelingen er til for å gjøre det enklere for deg som investor å sammenligne aksjefond opp mot hverandre, slik at du kan investere innen den sektoren eller området du har mest tro på. 

–> Les om å Investere i Enkeltaksjer

Aksjefond vs Indeksfond 

Aksjefond forvaltes på to ulike måter, og deles inn i kategoriene: aktivt forvaltet (aksjefond) og passivt forvaltet (indeksfond).

 • Aksjefond er et typisk aktivt forvaltet fond, som innebærer at forvalterne aktivt analyserer markedet, og kjøper og selger aksjer basert på sine analyser. Målet er å «utkonkurrere» referanseindeksen fondet måles opp mot, for å skape mer avkastning.

  Et slik fond krever mye arbeid hos forvalterne, noe som gjør de daglige gebyrene høyere enn hos et indeksfond.
 • Indeksfond følger en bestemt referanseindeks, og er derfor ikke styrt av forvaltere som skal slå markedet. Indeksfond følger børsindeksen automatisk og har som mål å speile utviklingen i markedet.

  Fordelen med et indeksfond er at du betaler lite i daglige gebyrer, da det krever mindre arbeid enn et aksjefond.  

Beste Nettmegler for Aksjefond 

Før du bestemmer deg for hvilke fond du skal investere i, er det viktig å finne seg en god nettmegler. Det to mest kritiske punktene i valg av nettmegler er:

 • Gebyrer og avgifter
 • Tilgjengelige fond

For oss er det liten tvil om at eToro er beste nettmegler, rett og slett fordi du betaler desidert minst i gebyrer hos eToro. 

etoro logo

eToro har de laveste gebyrerene 

Det er nemlig slik at du risikerer å miste hele din gevinst velger du en nettmegler med høye gebyrer.

Siden aksjefond forvaltes av aktive investorer krever de et lite årlig- eller daglig gebyr for jobben de gjør. Vanligvis ligger dette på kun noen få prosent, alt fra 0.3- 1.5 prosent, av ditt beløp.

Dette ser kanskje ikke mye ut, men planlegger du ikke å ta ut pengene før om 10, 20 eller 25 år, kan dette beløpet vokse seg ganske så stort.

Du risikerer faktisk å betale flere hundretusener (avhengig av hvor mye du har på konto) i rene gebyrer hos en dyr megler når du sparer langsiktig.

Hos eToro betaler du meget lite i gebyr sammenlignet med andre nettmeglere. I tillegg får du et stort utvalg av fond. Her kan du velge mellom hele 252 forskjellige Aksje- og indeksfond.

–> Se også vår eToro – anmeldelse

Vi skal ta en titt på eToros Beste aksjefond.

Beste Aksjefond 2024: Se Listen

Det finnes utallige fond å spare penger i. For å gjøre det enklere for deg å velge, har vi laget en liste over våre anbefalinger:  

1. SPDR S&P 500 ETF- Er et børshandlet fond som følger de 500 største selskapene i Amerika. Den anerkjente investoren, Warren Buffet, mener du burde investere her.

2. Vanguard FTSE All World- Et indeksfond som sporer resultatene til indeksen FTSE- All World. Kjent for sine lave gebyrer.

3. NSDQ100- Består av de største amerikanske- og internasjonale selskapene. Er et godt valg for langsiktig sparing. 

Hvordan velge Beste aksjefond? 

For å velge beste aksjefond kan man naturligvis se på den historiske avkastningen, men dette alene er ikke nok til å si noe om hvor bra eller dårlig det er.

Aksjemarkedet er relativt ustabilt og avkastningen endres fra år til år. Hva ditt formål med sparingen/ investeringen har derfor mye å si for hvilket fond du burde velge, i tillegg til forvaltningsgebyrene.

Vanligvis velger investorer fond basert på:

 • Region– Foretrekker du å investere i selskap lokalisert på en spesiell plass? Du kan velge mellom land og kontinenter som USA, Norge, Europa og Norden.
 • Bransje– Er det en spesifikk industri du har mer tro på? Det finnes utallige teknologifond, oljefond eller miljøvennlige fond.
 • Risiko– Foretrekker du å investere i de største og mest stabile selskapene, eller små- og potensielt fremadstormende? Hvor høy risiko som tas varierer fra fond til fond, og du kan enkelt velge risikoen du er mest komfortabel med.
 • Strategi– Hva foretrekker du av indeksfond og aksjefond? Indeksfond skal som nevnt følge en bestemt indeks, mens aksjefond skal prøve å utkonkurrere markedet for å oppnå høyere avkastning.

Tilslutt er det særdeles viktig å finne et fond med lave gebyrer. Det har faktisk seg vist seg som mer lønnsomt hos de aller fleste investorer, å velge et aksjefond med lave gebyrer enn med historisk god avkastning.

Aksjefond Avkastning 

Aksjefond har en gjennomsnittlig avkastning på rundt 8 prosent årlig. Sammenligner man med banksparing, har dette en gjennomsnittlig rente på 2 prosent.

Hvor du plasserer pengene dine, har derfor en markant forskjell noe bildet under illustrerer:

Beste Aksjefond Tips

Vi har allerede vært innom det flere ganger, men vi kan ikke få understrekt nok hvor viktig gebyrene er for din avkastning. Derfor er vårt fremste Aksjefond Tips, å velge et fond med lave gebyrer.

Høye gebyrer vil på sikt spise opp din profitt, og jo mindre gebyrer du betaler, desto mindre må aksjene øke i verdi for at du sitter igjen med en god avkastning.

Tips 1: Tenk langsiktg

Andre tips er å ha et langt tidsperspektiv, spare jevnlig og ikke la seg stresse av svingninger.

Jo lengre du lar pengene står i fond, jo mer vil de vokse over tid. Et aksjefond har gjennomsnittlig en avkastning på 8 prosent.

Og velger du å la pengene stå i 10 år fremfor 1 år, kan du sitte igjen med mange hundre tusener mer. Dette kommer selvsagt an på din investeringssum.  

Tips 2: Spar et fast beløp hver måned

Jevnlig sparing med mindre beløp fremfor et stort beløp en sjelden gang har også vist seg å være lurt. Du reduserer da risikoen for å investere på et dårlig tidspunkt, som for eksempel om aksjemarkedet har en nedgangsperiode.

Et godt bilde på dette er Koronapandemien som hadde en svært negativ effekt på store deler av aksjemarkedet.

Tips 3: Ikke stress når pengene går i minus

Å Spare i aksjefond vil mest sannsynlig innebære at du opplever perioder der du går i minus. Dette er helt normalt, og det er viktig å ikke la seg stresse. Historisk sett vil børsene alltid korrigere og fortsette sin oppgang.

Tips 4: Ikke invester mer enn du har råd til å potensielt tape

Vårt siste tips er å ikke investere for mer enn det du har råd til å tape. Selv om det er sjeldent, er fondsparing med en viss risiko om at du kan tape pengene.

Heldigvis tilbyr eToro en rekke hjelpsomme verktøy for å unngå at dette skal skje. 

Aksjefond Skatt

Tar du ut pengene må du skatte av din gevinst. Vanligvis ligger skatteprosent på mellom 22 prosent og 31.68 prosent, men dette avhenger av fondets aksjeandel.

Du kan lese mer på skatteetatens sider for presise skattesatser.    

Ofte Stilte Spørsmål

Hva er aksjefond?

Et aksjefond er et fond som investerer minst 80 prosent av pengene i aksjemarkedet. Dette er en optimal plass å spare pengene sine for deg som ønsker god avkastning over tid. Pengene du investerer spres utover flere aksjer, basert på fondets investeringsstrategi, risiko og langsiktighet.

Hvorfor investere i aksjefond?

Aksjefond har historisk gitt god avkastning over tid, samtidig som det innebærer mindre risiko da investeringen spres over flere selskap. I tillegg er det profesjonelle forvaltere som tar hånd om investeringene.

Hva er beste aksjefond?

Det er flere faktorer som avgjør hvor bra et fond er, som blant annet historisk avkastning, gebyrer, risiko og investeringsstrategi.