Hva er en kryptolommebok?

En lommebok for kryptovaluta er første steg til å kjøpe, eie og bruke bitcoin eller annen kryptovaluta. Det finnes flere typer å velge mellom avhengig av brukerens behov og krav til sikkerhet. 

Her får du en enkel innføring i kryptolommebøker. Vi sammenligner også fordeler og ulemper ved hardware- og software-lommebøker.

Dette er en kryptolommebok

En lommebok for kryptovaluta tilsvarer en bankkonto. Den lar deg motta, lagre og sende kryptovaluta som for eksempel bitcoin. Vi sier gjerne at du oppbevarer kryptovaluta som bitcoin i lommeboken, men det er mer korrekt å si at lommeboka lagrer den digitale legitimasjonen for dine beholdninger av bitcoins.

Det er altså ikke dine digitale mynter som lagres og sikres, men de private nøklene som gir deg tilgang til dem. 

Enkelt forklart: En kryptolommebok er en app, et nettsted eller en enhet som administrerer dine private nøkler, som igjen gir deg tilgang til dine kryptovaluta. Du trenger derfor en lommebok før du kan begynne å handle med bitcoin.

Hardware-lommebøker

En hardware-lommebok lagrer brukerens private nøkkel på en sikker maskinvareenhet. Dette er en fysisk elektronisk enhet, bygget for å sikre kryptovaluta. Hardware-lommebøker har mange fordeler sammenlignet med software-lommebøker:

  • Enheten må være koblet til datamaskinen, telefonen eller nettbrettet før krypto kan overføres
  • Private nøkler kan ikke eksporteres fra enheten i klartekst
  • De er immune mot datavirus som stjeler fra software-lommebøker
  • Programvaren er ofte bygget på åpen kildekode, slik at en bruker kan validere driften av hele enheten

Hardware-lommebøker er et godt valg hvis du ser alvorlig på sikkerhet. Slike enheter er en praktisk og pålitelig måte å lagre kryptovaluta på. Gjennom offline lagring sikrer man seg for hackere. De må i så fall stjele hele enheten, men selv da vil den være beskyttet av et passord.

Software-lommebøker

Software-lommebøker omtales også som hot wallets. Dette er programvare som kjøres på online enheter som en datamaskin, mobiltelefon eller et nettbrett. De genererer dine private nøkler på en enhet som kobles til internett, og kan ikke betraktes som 100% sikre.

Software-lommebøker fungerer ypperlig til å utføre hyppige betalinger, akkurat som ditt vanlige bankkort. Noen software-lommebøker lar deg til og med kjøpe kryptovaluta direkte i appen.

Hot wallets er et godt valg for å lagre små mengder med bitcoin eller annen kryptovaluta. Det er enkelt og raskt å bruke eller motta bitcoin, og de fungerer godt på flere enheter. Skal du derimot sikre store mengder med kryptovaluta, bør du velge en hardware-lommebok.