Investere i Aksjer: Dette Må Du Vite 2024

investere i aksjer

Har du et ønske om å starte å investere i aksjer, men ikke helt vet hvordan du kommer i gang?

Denne artikkelen gir deg all nødvendig informasjon du trenger for å starte tradingen på en trygg og sikker måte. Du vil finne informasjon om ulike typer aksjer, og hvor og hvordan du starter kjøpet.

I bunn og grunn er en aksje en eierandel i et aksjeselskap, hvor selskapet har et visst antall aksjer der hver enkel aksje har lik verdi. Dersom du gjør et kjøp av en aksje i selskapet vil du da bli medeier.

Noen aksjer gir deg da også muligheten til å ha stemmerett under generalforsamlinger til selskapet. Men det finnes også andre typer aksjer hvor dette ikke er mulig. Vi anbefaler å investere i aksjer 2024 hos eToro.

Hvor investere i aksjer 2024?

 • EToro – Ved å investere i aksjer hos eToro betaler du ingen gebyrer og 0% kurtasje – INVESTER HER
 • SaxoTraderGo – Handelsplattformen for deg som er interessert i avansert aksjehandel
 • Nordnet – Nettstedet med norske aksjer å investere i
 • Plus500 – En god nettmegler for deg som ønsker å investere i CDFer
 • Skilling – Investere i aksjer hos en brukervennlig handelsplattform

Kom i gang med dine Investeringer: Steg – for – Steg Guide

Interessen for å investere i aksjer over nett øker stadig, også blant nordmenn. Det finnes mange «Investere i aksjer tips» på nettet som kan være forvirrende, og som gjør at man ikke helt vet hvor man skal starte.

Spørsmål som hvor investerer jeg, hvilke aksjer skal jeg kjøpe, hvordan aktiverer jeg en konto og lignende kan dukke opp. Man ønsker også at investeringene man gjør skal være gjennom sikre nettmeglere.

Vi har laget en oversiktlig og enkel guide for hvordan du kommer i gang steg for steg direkte hos eToro. 

Steg 1: Finn en egnet handelsplattform for aksjer

For å starte å investere i aksjer er man nødt til å velge en egnet plattform som tilbyr de faktorene og verktøyene som passer de behovene man har. Det er ulike faktorer som avgjør om en handelsplattform er god eller ikke.

De ulike faktorene man burde ta under vurdering ved valg av plattform er:

 • Pris
 • Brukervennlighet
 • Utvalg
 • Kundeservice

Vi anbefaler at du benytter deg av handelsplattformen eToro, hvor du betaler ingen gebyrer eller kurtasjer ved kjøp av aksjer.

Dette er også en nettmegler som er helt trygg, hvor du kan få hjelp på norsk og engelsk, og hvor du kan benytte deg av en app. Les også hele vår eToro anmeldelse!

Steg 2: Aktiver din konto

Hos eToro er det enkelt å registrer seg som ny bruker. Når du er inne på deres nettside, trykker du på “Register deg nå”, fyller inn din personopplysninger og trykker “opprett konto”. 

Når du er ferdig med registreringen, må du sette inn penger på din konto før du kan starte med investeringen.

Dersom du allerede har satt inn penger, kan du starte å kjøpe aksjer. Hvis ikke, gjør du enkelt ved å trykke på “Sett inn penger” nederst til venstre på siden. 

Da vil du bli videreført til innbetalingssiden. Her kan du overføre penger til din konto.

Vi anbefaler at du overføre med USD, da slipper du å betale gebyr. Du kan overføre via betalingskort, PayPal eller bankoverføring.

Steg 3: Start å investere 

Før du starter å investere i aksjer, burde du velge hvilket marked du ønsker å investere i.

Det finnes utallige selskaper i forskjellige størrelser hvor du kan kjøpe og selge aksjer. Du burde også finne ut om du skal kjøpe enkeltaksjer eller om det er andre typer aksjer du er interessert i.

Gjør research før du investerer

Det neste steget du burde gjøre etter det er å lese om hva markedet innebærer, følge veiledninger, lære deg ulike strategier og finne ulike artikler i media som kan inneholde informasjon som kan hjelpe deg.

De ulike markedene er forskjellige, hvor ulike strategier kan være avgjørende for om man tjener penger eller ikke. 

Det neste på listen er å gjøre research angående selskapet du har bestemt deg for. Det er viktig å analysere selskapene for å vite når du skal investere og når du skal selge.

Følg med på aksjekursene

Samtidig burde du følge med på aksjekursen før du setter i gang, slik at du har kontroll på hva man holder på med. På denne måten kan du minimere sjansene for å tape penger.

Etter at du har gjort nødvendige undersøkelser og din brukskonto er aktivert, kan du starte å investere.

Hos eToro benytter du deg av søkefeltet på toppen av siden for å finne frem til de aksjene du ønsker å kjøpe eller selge.

investere i aksjer

Etter at du har søkt opp aksjen du vil ha, velger du den fra listen som dukker opp under søkefeltet. Du vil da komme direkte inn på siden til aksjen.

Her kan man lese informasjon, ulike statistikker, hva andre tradere har kommentert og sjekke aksjekursen.

Klikk på «handle» for å gjennomføre aksjekjøpet

Deretter er det bare å handle ved å klikke på handle-knappen som du finner på høyre side. Man har også sjansen til å handle direkte fra listen dersom man ikke trenger mer informasjon før man utfører kjøpet.

Etter at man har klikket på handle, vil man få opp en boks som inneholder pris, og hvor du kan velge om du ønsker å utføre kjøpet eller salget i beløp eller enheter. Denne vil da se ut som følger:

Bør Du Investere i Aksjer?

investere aksjer

Dersom man ikke har investert i aksjer tidligere,er det ofte lett å tenke bør man investere i akjser? Er det smart? Kan jeg tjene noe på det?

Aksjeinvesteringer er mer lønnsomt enn å holde pengene på sparekonto

Det å investere i aksjer handler først og fremst om å tjene penger. En av de mer effektive metodene å tjene penger på i dag, både på kort sikt og på lang sikt, er gjennom aksjemarkedet.

Oslo Børs f.eks kan vise til god avkastning de siste tiårene

Bare i Norge stiger det norske aksjemarkedet med 11,5% årlig, og dette er fra og med 1982 til i dag!

Du kan tjene penger dersom du legger opp en investeringsstrategi. Dette har for flere vist seg å værfe svært lønnsomt i den forstand at man kan prestere mye bedre.

Tenk gjennom om du vil investere langsiktig eller spekulere i aksjer

Først og fremst burde man tenke på om du ønsker å investere i aksjer for å oppnå økonomisk gevinst på lang sikt, eller om du ønsker å spekulere, for kortsiktige gevinster.

Visste du det at noen arbeider som profesjonelle aksjetradere, og at dette er deres inntekt å leve for?

Dersom man lærer seg aksjemarkedet, hvordan man analyserer det og ulike investeringsstrategier, har man gode muligheter for å sitte igjen med en god fortjeneste. Gjør research og investere i aksjer nå.

Les også vår artikkel om Aksjer for Nybegynnere!

Investere i aksjer eller fond?

Skal jeg investere i aksjer eller fond? Ved å investere i aksjer fremfor å investere i fond, har du sjansen til å tjene penger på to måter.

Dette er da gjennom at kursen på aksjen går opp slik at prisen blir høyere enn hva du kjøpte den for. Den andre måten er gjennom utbytte ved at du får penger dersom selskapet sitter igjen med fortjeneste.

Dersom selskapet betaler utbytte, blir dette ofte betalt per aksje man har.

En annen fordel av å investere i aksjer, fremfor fond, er at man slipper å betale årlige forvaltningsavgifter, i tillegg til at du setter reglene selv.

På andre siden kan det være enklere å tryggere å investere i fond enn i aksjer. Grunnen til dette er at du overlater investeringene dine til en profesjonell forvalter.

Investering i aksjer gjør at du er nødt til å følge med på selskapene og aksjekursen selv.

Sjekk også ut våre beste Aksjetips!

Investere i aksjer eller eiendom? 

Fordelene med å investere i aksjer fremfor å investere i eiendom, er at det historisk sett gir en høyere avkastning.

Dersom man ønsker å investere i eiendom trenger man store summer for å komme i gang. For å investere i aksjer derimot, trenger man ikke fullt så store summer.

Kjøp og salg av aksjer kan også skje direkte over nett, mens investering i eiendom kan være en mer omfattende prosess.

investere i aksjer

Mange liker tanken på å kunne tjene penger passivt, og her passer det å investere i aksjer inn veldig bra. Misforstå oss riktig, du er nødt til å sette deg inn i markedet, ulike strategier, analyser og lignende.

Men etter at du har fått en forståelse for markedet og har lagt opp en strategi som du følger, kan du tjene penger for resten av livet.

Investering i enedom krever mye større egenkapital

Investering i eiendom, derimot, krever betraktelig mye mer arbeid. Etter at kjøpet eller investeringen i eiendommen er gjennomført, er du også nødt til å finne leietakere og kreve husleie.

Dersom noe går i stykker, er det du som er ansvarlig for å reparere dette. Flytter leietakerne dine, må du også finne nye leietakere. Det å eie en eiendom, uansett om du bor på den eller ikke, kan være en stor utgiftspost.

Det å diversifisere en eiendomsportefølje er også mye vanskeligere enn med en aksjeportefølje. Dersom du for eksempel investerer i ETFer, vil du automatisk kjøpe aksjer i hundrevis eller tusenvis av forskjellige bedrifter som er spredt over hele verden.

Derfor vil styringen for risiko være bedre, noe som igjen kan føre til en sikrere potensiell fortjeneste.

Investere i aksjer gjennom AS?

En aksje er en eierandel i et AS, som også står for aksjeselskap. Dersom man investerer aksjen gjennom aksjeselskapet, vil du da bli medeier.

Noen aksjer gir deg da også muligheten til å ha stemmerett under generalforsamlinger til selskapet.

Som aksjeeier i et aksjeselskap har du rettigheter, men også plikter. Som nevnt kan du stemme dersom det er en generalforsamling, i tillegg til at du har retten på å motta utbytte fra selsakpet.

Men du som en aksjeeier er du også pliktig til å betale inn aksjekapital og være forsvarlig. Det kan også være en anbefaling å lese vilkår, betingelser og lovverk før man gjør en investering i aksjer gjennom AS. 

Beste aksjer å investere i

Aksjemarkedet er stort, og det finnes mange forskjellige typer aksjer. Det er et hav av forskjellige selskaper man kan investere i aksjer i, og det finnes ingen fasitsvar på hva som er de beste aksjer å investere i.

Skal du investere i amerikanske aksjer, andre utenlandske aksjer eller har du tenkt å investere i norske aksjer?

Man burde gjøre analyser og lese statistikker, samt følge med på aksjekursen, for å avgjøre om det er en smart investering.

Hvilket selskap man burde investere i er vanskelig å svare på. Man burde se om selskapet har en mulighet til å vokse og om det er mulighet for stabilitet i fremtiden.

Ta for eksempel teknologibransjen. Teknologien utvikler seg hele tiden og det kommer stadig nye aktører på markedet. På denne måten kan man nesten si med sikkerhet at dette er et marked som ikke kommer til å dø ut

. Men man burde også tenke på hvilken teknologiselskap man investerer i.

Man investerer ikke i et selskap som kun produserer engangskamera når det finnes så mange andre typer. Noen bedrifter som er populære å investere i dag er Apple og Microsoft. 

Men vi snakker ikke bare om aksjer fra forskjellige selskaper, men også ulike former for aksjer som man kan kjøpe og selge.

Ulike type aksjer å investere i:

 • Enkelt aksjer – Investerer du i en enkelt aksje vil du være en deleier av selskapet du investerer i. Hvor mye du kan tjene og hva som er avkastningen er umulig å forutse. Det er mange ting som påvirker aksjekursen som for eksempel etterspørsel. Det er derfor svært viktig at man gjør grundig research før man investere i en enkeltaksje.
 • Utbytteaksjer– Utbytteaksjer er det samme som enkeltaksjer, bare at det blir betalt utbytte til aksjonærene dersom selskapet sitter igjen med overskudd. Her er det viktig at man følger med på direkteavkastningen til selskapet man ønsker å investere i. Denne forklarer da hvor stor prosent selskapet betaler som utbytte.
 • Aksjefond – Dersom man investerer i et aksjefond, investerer man i flere aksjer samtidig. Her trenger man å gjøre mindre research, enn om man kjøper enkeltaksjer eller utbytte aksjer. Grunnen til dette er at risikoen for tap er lavere. Men merk at den likevel er der. Aksjefond kan igjen bli påvirket av politiske og økonomiske årsaker.

Ofte Stilte Spørsmål

Hvordan investere i aksjer?

Dersom man ønsker å investerer i aksjer, kan man gjøre dette gjennom en bank eller ved å aktivere en brukerkonto på en handelsplattform som eToro. Man burde lære seg markedet og sette på strategier før man investerer.

Hvor kan man investere i aksjer?

Du kan investere i aksjer hos en online plattform. Vi anbefaler eToro.

Hva er beste aksjer å investere i?

Det finnes ingen fasit på hva som er de beste aksjer å investere i. Man burde gjøre grundig research før man tar et valg.

Hvor mye bør jeg investere i aksjer?

Hvor mye du burde investere i aksjer kommer helt an på hvilken aksje du ønsker å investere i, hvilken aksje det er. Samtidig er det individuelt hvor mye penger man har råd til å bruke osv.

Hvordan investere i utenlandske aksjer ?

Du kan enkelt investere i utenlandske aksjer ved å aktivere en brukskonto hos en handelsplattform som eToro.