This guide shows you various methods for buying ethereum from Norway, as well as the easiest way to complete a trade. You will also find the current NOK-ETH price.
Det første steget er å sammenligne de ulike børsene som lar deg kjøpe ethereum, enten med kort (VISA) eller ved hjelp av bankoverføringer.
Our recommended method is that you shop at MiraiEx. Then you also get a free starting bonus.
Ethereum NOK: Gjeldende pris
Her kan du se den gjeldende markedsprisen for ethereum, oppgitt i NOK. Prisen er hentet via coinmarketcap og baserer seg på gjennomsnittet av en gruppe børser.
Merk: Prisen per NOK/Ethereum kan være høyere hvis du handler fra norske børser.
Her er det litt mindre volum som igjen gjør at det kan være økt differanse mellom beste kjøps og salgspris per ETH.
Rangeringen: Viser hvor mye ETH er verdt sammenlignet med andre digitale valutaer (kun bitcoin er mer verdt på nåværende tidspunkt.
Markedsstørrelse: Viser den totale verdien av alle ETH i omløp.
Volum: Hvor mye ethereum er blitt omsatt i markedet de siste 24 timene.
Her kan du kjøpe ethereum i Norge
Som nordmann har du flere valg for å kjøpe ethereum. Det første du må bestemme er hvorvidt du ønsker å kjøpe gjennom en norsk forhandler, eller via utenlandske forhandlere.
Deretter: Hvordan du ønsker å betale for kjøpet. Du kan velge bankbetaling i Norge, kredittkort, debitkort eller internasjonale overføringer.
Vår anbefaling er klar: Det enkleste er å handle fra en norsk side ettersom de åpner for bruk av norsk bankkonto. Fordelen er at man unnslipper stive transaksjonsgebyrer som følger med å sende penger utenlands.
For øyeblikket finnes det 5 norske børser (inkludert én forhandler).
- MiraiEx – Lar deg kjøpe ethereum på 1 time.
- Bitruption – En vekslingstjeneste som tilbyr NOK -> ETH kjøp.
- Kaupang Krypto – Også en vekslingstjeneste som tilbyr ethereum.
- NBX – Tradisjonell børs.
- Bitmynt – En side drevet av Sturle Sunde hvor han i hovedsak fokuserer på bitcoin.
Noen fakta om ether
Ethereum (ETH) er den mest kjente digitale valutaen etter bitcoin. Enheten har som mål å skape et desentralisert nettverk for overføring av informasjon, finansielle verdier og utvikling av applikasjoner.
Prosjektet ble lansert i 2014 av den russisk-kanadiske programmereren Vitalik Buterin og fikk raskt en stor skare av tilhengere.
Ethereum skiller seg litt fra andre digitale valutaer, inkludert bitcoin. Formålet med enheten er ikke først og fremst å være et finansielt oppbevaringsmiddel. Den anses heller som en «utility», altså en slags offentlig tjeneste.
Den digitale valutaen har sitt eget blockchain system der utviklere kan lansere ulike programmer. Det inkluderer såkalte «smartkontrakter» og dApps.
Enheten kalles ofte for en «verdenskomputer» ettersom den kan brukes til vidt forskjellige formål.
Ett eksempel er programmeringen av desentraliserte dataspill der brukerne selv betaler for å utføre å diverse handlinger i spillet.
Kan være en god investering
Ethereum sin blockchain brukes til en rekke spennende formål. Den driver finansielle applikasjoner, inkludert automatiserte programmer for tilbud av lån i kryptoverdenen. Andre digitale valutaer har blitt bygget opp omkring ETH, inkludert DAI token.
Den brukes i tillegg for å sette opp stablecoin enheter, slik som USDC og Paxos.
Avgjørelsen om å kjøpe ethereum bør tas på bakgrunn av en grundig analyse. Her er punktene du bør ha fokus på:
- Hvorvidt du har tro på desentraliserte applikasjoner (dApps)
- Ønsker å spre investeringene dine utover med et langsiktig perspektiv.
- Hvorvidt du tror ethereum kan spille en sentral rolle i utviklingen av desentraliserte spill.
- Studer smartkontrakter og hvilken effekt de vil ha på finansielle avtaleverk.
Kjøper du ethereum vil det være en investering i fremtiden, og målet om å skape et informasjonssamfunn uten sentraliserte beslutningstakere.
Kjøpe Ethereum med VISA fra Norge
Noen foretrekker betalinger med VISA kort når de skal kjøpe ethereum. I så tilfelle finnes det et utvalg børser som kan hjelpe deg. Vår anbefaling er å kjøpe fra følgende:
- Binance (krever verifisering – Lave gebyrer på VISA kjøp når du handler ETH).
- Coinbase (krever verifisering – Har en kjøpsgrense på maks 5.000 kr. per uke).
Mange foretrekker å kjøpe ethereum med kortbetaling fordi de forventer at det vil gå raskere. I realiteten tar det faktisk kortere tid å bruke standard norsk bank, noe du kan lese mer om i neste avsnitt.
Kjøp ETH med norsk bankkonto
Det letteste alternativet er bruk av en norsk bankkonto. Her kan du kjøpe ethereum på under 1 time hvis du bruker straksbetaling som avsendermetode i nettbanken. Disse stege må du ta:
Åpne kontoen og verifiser brukeren
Begynn med å åpne konto. Vi anbefaler MiraiEx på grunn av bonusen de deler ut. Her kan du verifisere identiteten din enkelt med VIPPS på mobilen eller ved bruk av bankid-brikken.
Sett over penger for kjøp
Neste steg er å sette over norske kroner så du kan kjøpe Ethereum. De støtter betalinger fra alle norske banker, men det er begrensninger for hvilke du kan bruke straksbetaling fra. Grunnen er som følger:
Når banken setter over pengene må de inkludere en notis som forteller navnet på avsenderen. Sbanken er en av de som tillater dette. Da kan du ofte få pengene på konto innen 1-2 timers tid.
Handle Ethereum for NOK
Siste steg er at du kjøper Ethereum for NOK. Hos MiraiEx har du to ulike kjøpsvalg. Det første er å bruke børsens standardløsning. Da legger du inn beste tilbud per ETH manuelt og venter på at noen fyller ordren.
Du kan også kjøpe Ethereum til markedspris, men da risikerer du at du får en litt dårligere pris.
Den siste muligheten er å kjøpe til spot pris. Det blir nesten det samme som det siste alternativet i forrige avsnitt.
Forskjellen er at børsen selv utfører handelen på dine vegne, og at du slipper å fylle ut informasjon manuelt på egenhånd.
Ulike ordretyper
Når man skal kjøpe ethereum vil kryptovalutabørser tilby ulike ordretyper. Dette har ikke så mye å si for de som kjøper for småsummer, men det kan spare deg for mange tusen hvis du betaler med riktig type.
Markedspris
Man kan handle Ethereum til den beste tilgjengelige prisen, som kalles for markedspris. Du tar dermed det billigste tilbudet som ligger tilgjengelig i ordreboken.
Fordelen med et markedsordre er at du kan kjøpe ethereum raskt og enkelt. Ulempen er at du ikke får den beste prisen. Ofte kan du gå glipp av minst 1-2%, sammenlignet med å legge inn en limitordre.
Limit
Kjøper du ethereum med limitordre vil du legge inn et tilbud. Se for deg at den beste salgsprisen ligger på 2.500 kr per ETH. Da kan du f.eks si at du maks ønsker å betale 2.450 kr per stykk. I så tilfelle
Skatt og merverdiavgift
Skattevesenet uttalte for en tid tilbake at det ikke skal tillegges moms på handel med digital valuta, noe som inkluderer Ethereum. Rent teknisk er digital valuta unntatt fra regelen fordi det regnes som en valuta (som har et unntak i lovgivningen).
Derimot er det skatteplikt på alle gevinster man måtte få fra kjøp og salg av Ethereum. Gevinster beskattes på vanlig måte, der satsen er 22% i 2020.
På den andre siden har man også rett til å trekke fra eventuelle tap på handelen når man selger. Det betyr at man kan trekke fra 22% av tapet på bunnlinjen ved utfylling av skattemeldingen.
Hvordan lagre Ethereum
Et viktig spørsmål blir hvordan du lagrer ethereum etter du har gjennomfører kjøpet. I dag finnes det flere gode løsninger for dette, inkludert dApp lommebøker som er spesielt designet for oppbevaring. Et eksempel er Metamask, som er en applikasjon du installerer i nettleseren din (fungerer både på mobil og vanlig PC.
Du kan også opprette din egen lommebok manuelt ved å besøke Etherwallet, som er Ethereum sin opprinnelige lommebok.
Et siste alternativ er at du lager en fysisk lommebok, for eksempel ved hjelp av Trezor minnebrikken. Da lagres Ethereum trygt på et sted der ingen andre har tilgang med mindre de får tak i brikken.
Du finner en mer komplett oversikt her: https://ethereum.org/en/wallets/
Teknologien som ligger bak
Teknologien bak Ethereum er veldig lik den som styrer bitcoin. Det finnes en sentral ledger som fører en offentlig oversikt over alle transaksjoner som er gjennomført gjennom tidene.
Blokkjeden består av en rekke forskjellige noder, som alle besitter en kopi av de utførte transaksjonene.
Men der stopper også likhetene mellom Bitcoin og Ethereum. Der bitcoin er ment for oppbevaring av finansielle verdier er Ethereum designet for å utføre en rekke andre formål.
Den viktigste differansen er at Ethereum-nodene lagrer annen informasjon utover transaksjoner i blokkjeden. De har også kopier av alle smartkontrakter som er laget med ETH, samt annen info.
Når utviklere bygger nye Dapps på Ethereum sin blokkjede vil nodene holde kontroll over informasjonen og sørge for at nettverket er samkjørt. Dermed er det heller ikke mulig å ta ned nettverket med mindre man angriper alle nodene; noe som er veldig likt med internettet.
Støtter andre programmer
Til forskjell fra andre kryptovalutaer så regnes ethereum som sitt eget kodespråk. Grunnkoden lar også andre utviklere bygge sine egne tokens på toppen av nettverket, som kalles for ERC-20. Det er et programspråk som dikterer hvordan applikasjoner skal oppføre seg, og hvilke utfall som gis basert på spesifikke hendelser.
La oss ta et eksempel: Mange velger å kjøpe ethereum fordi de ønsker tilgang til enheten DAI. Det er en stablecoin som er pegget til dollarkurser, og som drives av MakerBot (MKR). Dette tilhører en diskusjon for en senere tid, men prinsippet er som følger:
Ved å sette Ethereum som collateral (sikkerhet) i en smartkontrakt kan man få tilgang til DAI (som deretter kan omsettes som vanlige penger. Her setter man opp en smartkontrakt som sier at brukeren skal låne X antall Dai, i bytte mot Ethereum.
Brukeren overfører ETH til kontrakten, som deretter viser hvilke vilkår som gjelder. I dette tilfellet får man maks tilgang til 50% av ETH sin verdi, slik at kontrakten ikke ender opp med å ha negativ verdi.
Kontrakten vil deretter vise at brukeren kan få tilbake alle sine ETH ved å betale inn den «lånte» verdien innen en viss tid.
Her ser du et eksempel på hvordan smartkontrakten med ethereum fungerer.
- Smartkontrakten kodes i henholdt til spesifikasjonene og kobles opp til ethereum sin blokkjede. Vilkårene er offentlig tilgjengelige slik at alle kan se de.
- Kontrakten knyttes opp mot et spesifikt krav/hendelse, som gjør at den avsluttes automatisk. Den kan for eksempel knyttes opp mot et finansielt veddemål der partene spekulerer i fremtidig pris på råvarer.
- Kontraktpartene forblir anonyme underveis, enda adressene deres vises på blokkjeden. De kan følge med på utviklingen og sjekke at kontrakten etterlever de fastsatte reglene.
Hvorfor låne DAI med ETH?
Se for deg at du eier Ethereum verdt 100.000 kroner, men du ønsker å kjøpe en annen valuta for spekulasjon. Du ønsker derimot ikke å selge Ethereum da det utløser skatteplikt på det du måtte ha tjent på en kursoppgang.
For å omgå dette velger du heller å stille dine Ethereum som sikkerhet, hvorpå du får utbetalt en stablecoin. Denne kan du deretter bruke til å kjøpe ønsket enhet, uten at det utløser noen plikt om beskatning.
Dette er hovedårsaken til at de fleste velger å kjøpe eller investere i ETH for smartkontrakter. Men det kan også brukes til mange andre formål.