Investere eller betale ned gjelden først?

Det kan være vanskelig å bestemme seg for hva man skal bruke pengene på. Mange ønsker å investere pengene sine, enten det er i aksjer eller andre aktiva. Det er imidlertid også mulig å bruke pengene på nedbetaling av gammel gjeld.

Hva er egentlig best? Dette er noe av det vi skal besvare i denne guiden. Finn ut hvor du bør plassere pengene dine – enten det er på sparekonto eller i aksjer.

Økonomi kan være en stressfaktor

Økonomi kan være en stor og stressende belastning, og det er derfor viktig å ta seg tid til avslappende og morsomme aktiviteter innimellom.

Et eksempel på en avslappende aktivitet er betting på odds, og da kan du samtidig kan få glede av spennende sportseventer.

Økonomihåndtering skal først og fremst sørge for at du har penger til å dekke kostnader, og at du kan opprettholde en sunn hverdagsøkonomi. Samtidig kan økonomi være ganske morsomt dersom du setter deg sparemål, hvor belønningen f.eks. er litt sportsbetting.

Bør du investere penger du har til gode?

Mange er usikre på hvorvidt penger de har til overs bør investeres i aksjer, Bitcoin eller lignende. Eller er det bedre å betale ned på eventuell gjeld først? Det beste og mest gunstige er nok å først betale ned eksisterende gjeld før man eventuelt investerer i noe.

Det er smart å ha kontroll over egen privatøkonomi før man investerer i aksjer, og særlig Bitcoin – som er veldig volatilt. Ønsker du hjelp til å få orden på økonomien?

Det finnes banker som yter hjelp rundt refinansiering av gjeld, også til deg med utfordringer.

Har du for eksempel betalingsanmerkninger eller inkassosaker, kan det være vanskelig å få hjelp hos tradisjonelle banker. Men det finnes også banker som gir lån med betalingsanmerkning.

Så snart du har fått orden på økonomien og kvittet deg med dyr gjeld, kan du investere pengene dine i aksjer eller andre verdipapirer. Grunnen til at du bør vente med å investere, er at rentene du betaler på et lån kan være dyre, og du bør derfor kvitte deg med lån først.

Hvor bør jeg investere pengene?

Mange foretrekker å investere pengene i aksjer, fond eller kryptovaluta fremfor å sette pengene på en tradisjonell sparekonto. Grunnen til dette er at nevnte investeringer kan by på høyere avkastning enn hva du får med bankens sparerenter.

Samtidig er det viktig å huske på at det er en viss risiko ved å investere penger. Investerer du pengene i fond eller spredt over flere aksjer, er det mindre risiko enn dersom du investerer alle pengene i ett selskap. En bred aksjeportefølje innebærer at risikoen spres.

Det kanskje mest risikable er investeringer i kryptovaluta som Bitcoin, da dette sees i sammenheng med høy volatilitet. Kryptovaluta kan svinge mye i verdi på kort tid.

Gjør smarte økonomiske valg

Det kan være lurt å kvitte seg med dyr gjeld før man investerer eller begynner å spare penger.

Forsøk i hvert fall å ikke gjøre økonomi til noe stressende. Synes du det er vanskelig å bestemme hvordan pengene skal brukes, kan du få hjelp av en økonomisk rådgiver.

Lykke til.