Utbytteaksjer er noe som blir mer og mer populært i dagens samfunn, og av god grunn. Ikke bare har du mulighet til å tjene penger på selve aksjene dersom du selger, men du kan også ha en passiv inntekt dersom du sitter på aksjene over en lengre periode. Utbytteaksjer er derfor en svært fin måte å drive med langsiktig sparing på.
Aksjonærene i selskapet, som har investert i utbytteaksjer, vil få utbetalt en del av selskapet overskudd dersom de gjør det godt. Man kan dermed tjene penger kontinuerlig etter å ha investert i aksjen, uten i det hele tatt å røre den.
I denne artikkelen forklarer vi hva utbytte aksjer er, hvilke type utbytteaksjer som er der ute, utbytteaksjer Oslo Børs, samt hvor du kan investere i slike aksjer.
Beste Utbytteaksjer 2025
Det er viktig å legge seg til merke at utbytteprosenten kan endres med tiden. Utbytteprosenten endrer seg i henhold til hvor godt et selskap presterer. Dersom du ønsker å investere i et eller flere selskaper, kan du lese hvor mye utbytte som blir utbetalt direkte hos selskapets nettside.
- Shell Midstream – 18.04%
- Energy Transfer LP – 15.74%
- Icahn Enterprises – 15.6%
Beste Nettmegler for Utbytteaksjer
Dersom man ønsker å investere i utbytteaksjer, er det svært viktig å finne en handelsplattform som er egnet. Det finnes en rekke forskjellige plattformer å velge mellom.
Ulike kriterier som utvalg, priser og gebyrer, og brukervennlighet er kriterier som man burde se på før man tar en avgjørelse. Med gode plattformer kan man både spare tid og penger.
Vi anbefaler handelsplattformen eToro og ser på denne som den beste plassen å investere i utbytteaksjer.
Du betaler 0% kurtasje ved kjøp av aksjer, også utbytteaksjer. Dine eventuelle fortjenester blir dermed ikke spist opp av høye gebyrer.
Når man skal velge en handelsplattform er det også svært relevant at du har tilgang til det du ønsker å investere i.
Etoro har et gigantisk utvalg av forskjellige typer aksjer og instrumenter. Du vil også kunne kjøpe og selge en hel del utbytteaksjer. Blant annet finner du utbytteaksjer Oslo Børs, Norske utbytteaksjer, amerikanske utbytteaksjer og mye mer.
I tillegg er plattformen svært brukervennlig. Du kan enkelt navigere deg rundt for å finne det du trenger og/eller ønsker. Dersom du er mye på farten, eller rett og slett liker å invester på mobil, kan du enkelt laste ned eToro sin app. En annen fordel med å benytte seg av eToro, er at plattformen er på norsk.
Etoro har et sosialt nettverk, som vil si at man kan lese hva andre tradere har gjort. Du kan også kopiere hva andre tradere har investert i, såkalt CopyTrading.
Skal man investere i utbytteaksjer, burde man investere i flere selskaper og lage seg en portefølje. Dersom man er ny på markedet kan det derfor være smart å se på hva andre tradere har gjort slik at man kan sette sammen den beste porteføljen som er mulig innenfor budsjett og lignende.
–> Les mer om Aksjer for Nybegynnere
Hva er Utbytteaksjer?
Så hva er egentlig utbytteaksjer? Utbytteaksjer fungerer i hovedsak som en hvilken som helst annen type aksjer.
Dersom man investere i en vanlig type aksje vil man eie en andel av selskapet. Ved å investere i en utbytteaksje vil man ikke bare eie en andel, men også få utbetalt et utbytte dersom selskapet gjør det godt.
Utbyttet er da en prosentandel av selskapets overskudd. Som oftest vil dette da være krone per aksje. Ulike typer aksjer og selskaper betaler utbytte på forskjellige tider.
Investerer du i utbytteaksjer Oslo Børs, for eksempel, betaler mest normalt utbytte årlig. Amerikanske selskaper derimot, betaler oftest utbytte hvert kvartal.
En fordel med å investere i utbytteaksjer, som også har gjort dem betraktelig populær i Norge, er at de fungerer som en erstatning for fallende renter. Aksjene kan også dekke et behov for løpende inntekter uten å måtte selge aksjen.
Utbytteaksjer for langsiktig sparing
Uansett hva målet ved investeringen er, burde man ha en utbytteaksjer strategi. Dersom fokuset ditt er kjøp av utbytteaksjer for langsiktig sparing, burde man først og fremst se etter stabile utbytteaksjer. Det å tjene store summer å kort tid er svært vanskelig.
For langsiktig sparing burde man derfor også investere i flere selskaper, og ikke bare et eller to. Lag deg derfor en portefølje med flere selskaper.
Det er mange faktorer som er med på å avgjøre om selskapet betaler utbytte eller ikke. For å kunne spare penger på utbytteaksjer, er det derfor svært relevant at pengene faktisk kommer inn.
Norske Utbytteaksjer
Selv om utbytteaksjer har vært mest populært i land som USA, blir det også mer og mer populært for norske selskaper å gi ut utbytte. En fordel ved å investere i norske utbytteaksjer er at man gjerne kjenner til selskapet fremfor å investere i et selskap man ikke kjenner mye av historien til.
I tillegg kan man få utbytte betalt i kroner, istedenfor dollar eller andre valutaer. Dette vil igjen si at man slipper vekslingsgebyrer for valuta. En av ulempene ved å invester i norske utbytteaksjer, er at utbytte blir ofte utbetalt årlig.
Dersom et selskap da gjør det godt første kvartal, men dårlig de tre siste, vil man mest sannsynlig ikke se noe til utbytte.
Nedenfor blir vi å nevne noen selskaper med utbytteaksjer, men merk at det vil ikke si at disse nødvendigvis er dårligere eller bedre enn andre. Som tidligere nevnt endrer også utbytte seg fra år til år, og kvartal til kvartal, alt ettersom hvordan selskapet presterer. Her er noen norske selskaper som har utbytteaksjer:
- Mowi – Verdens største leverandør av atlanterhavslaks. Betaler utbytte kvartalsvis dersom de har overskudd.
- Telenor – En stabil og trygg utbytteaksje å investere i som potensielt sett kan gi en solid avkastning over tid.
- Norsk Hydro – En av Norges største bedrifter. Imidlertid blir ikke utbytte for 2020 betalt ut som en følge av koronakrisen.
- DNB – DNB aksjer er tilgjengelig på 15 børser, hvor du også kan investere i utbytteaksjer Oslo Børs hos eToro.
- Lerøy Seafood Group – Lerøy foreslo et høyere utbytte enn forventet siste kvartal 2019, til tross for betraktelig lavere driftsresultat sammenlignet med samme kvartal året før.
- Europris – Betalte et utbytte på totalt 325.6 millioner kroner for 2019.
- Nordea – I 2019 ble det betalt ut et aksjeutbytte på over 9%.
- Golden Ocean Drive – Et norsk tørrbulkrederi selskap som driver i Bermuda. Betaler utbytte årlig dersom de har overskudd.
- Equinor – Trolig den mest kjente, norske utbytteaksjen. Betalte i 2019 totalt 1.03 dollar per aksje til sine aksjonærer i 2019.
- Scatec Solar – Et norsk solenergiselskap som har vært en børsfavoritt over lengre tid, og gir også utbytte.
Amerikanske Utbytteaksjer
Det er svært populært for amerikanske selskaper å betale utbytte. En av fordelene med å investere i amerikanske utbytteaksjer, er at det er det største markedet i verden.
Her vil man da kunne velge mellom et hav av ulike selskaper. Amerikanske aksjer alene står over 60% av verdensindeksen. Amerikanske selskaper betaler ofte utbytte fire ganger i året, noe som vil si etter hvert kvartal.
Dette er en positiv ting ved at alle kvartalene da ikke går inn i et og samme år.
Siden markedet er så stort, kan dette også være en av ulempene. Det kan være for mange aksjer å velge mellom, som igjen gjør en forvirret over hvilke utbytteaksjer man faktisk skal velge.
Det finnes derfor et hav av forskjellige amerikanske utbytteaksjer å investere i. Nedenfor finner du noen amerikanske selskaper som har utbytteaksjer.
Merk at de selskapene vi nevner her ikke nødvendigvis er bedre eller dårligere enn noen andre. Disse tallene kan også endre seg i henhold til
- McDonalds – En av de mest suksessrike fastfood-selskapene på kloden. De er svært generøse når det kommer til utbytte og har hatt et økt utbytte hvert å siden de betalte sitt første i 1976.
- Verizon – Nest største telekommunikasjonsselskapet målt i omsetning – Betaler årlig utbytte på 6.07%
- Pepsi – Pepsi er et godt selskap å investere i for nybegynnere som ønsker å drive med kjøp av utbytte aksjer. I skrivende øyeblikk ligger utbytteprosenten på 2,89.
- Colgate-Palmolive – Et ledende forbrukerprodukt-selskap globalt med et årlig utbytte på 2.15%
- Intel – Et IT-selskap som ikke mange kjenner til, men et svært stabilt selskap.
Utbytteaksjer Strategi
Dersom man skal investere, uansett om det er i vanlige aksjer eller i utbytteaksjer er det svært viktig å legge seg en strategi.
For å tjene mest mulig/tape minst mulig, burde man derfor sette seg en utbytteaksjer strategi. Man kan enten lage seg sin egen, eller følge andre strategier som allerede finnes.
Analyser selskapene og markedene
Som en del av utbytteaksjer strategi burde du nøye analysere selskapene. Ved å gjøre dette kan du finne stabile utbytteaksjer, og skille ut de som ikke er fullt så stabile.
Man ønsker gjerne økende utbytter, men det er også viktig med diversifisering i porteføljen. Finn derfor forskjellige markeder å investere slik at du for eksempel ikke kun investere i olje eller eiendom.
For å finne relativt «trygge» bransjer hvor man opplever lave svingninger, hvor man også får stabile utbytter, må man investere i bedrifter som har produkter som folk trenger.
Noen av disse bransjene er da:
- Energi, olje og gass
- Banker
- Fornybar energi
- Legemiddelselskaper
- Telekommunikasjon
- Eiendom
- Forsyningstjenester
- Forbrukerartikler
Hvordan finne de beste utbytteaksjer?
Det å finne beste utbytteaksjer kan være vanskelig. Det finnes flere faktorer man burde ta med i beregningen for å finne disse. Dette kan da være hvor selskapet gjør det, hvor godt har de gjort det tidligere, hvordan er markedet som selskapet er i generelt og hvor mye betaler bedriften i utbytte.
Dersom selskapet har betalt høye utbytter tidligere, men ikke har gode fremtidsutsikter, er det ikke noe poeng i å investere. Man burde da heller sette seg for en lavere utbytteprosent der hvor det også er snakk om utbytte for flere år.
Om det er utbytteaksjer for langsiktig sparing eller ikke, har de aller fleste et fokus på en langsiktig fortjeneste. Fortjeneste blir akkumulert over tid. Som tidligere nevnt burde man derfor investere i flere selskaper.
Søk opp utbytteaksjer strategi på nettet
På nettet kan man også finne en rekke ulike strategier som allerede er testet ut. Du kan dermed søke opp og finne en del strategier som faktisk fungerer.
Les deg derfor opp før du starter investeringen. Kanskje du har hørt om Dogs of the Dow utbytteaksjer strategien? Her retter man investeringene sine mot de 10 selskapene som betaler høyest utbytte på Dow Jones-indeksen.
Dersom du finner strategier på nettet, burde du også gjøre research rundt disse. Det finnes selvsagt mye informasjon på nettet som ikke er fakta. Når det kommer til investeringer burde man derfor være forsiktig med å tro på alt man leser fordi man kan tape store summer dersom man investerer feil.
Benytt deg av eToro sitt sosiale nettverk
Dersom noen har funnet en god strategi, hvorfor ikke bruke den? Hos eToro har du muligheten til å se hva andre tradere har gjort, kopiere deres porteføljer og lese kommentarer.
Dette er da en del av eToro sitt sosiale nettverk. Dersom du er ny på markedet kan dette være en smart ting å ta med i sin strategi slik at man blir kjent med utbytteaksjer.
Utbytte Aksjer Skatt
I likhet med alt annet, er man også nødt til å betale utbytte aksjer skatt. Denne skatten blir beregnet fra det året utbytteutdelingen blir vedtatt av styret eller generalforsamlingen.
For inntektsåret 2020 blir skattegrunnlaget beskattet med 22%. Så når du driver med kjøp av utbytteaksjer vær obs på dette. I tillegg må du også innrapportere utbytte fra utenlandske aksjer.
Dersom du har en aksjesparekonto, har du muligheten til å benytte deg av noen fordeler i henhold til utbytte.
Med ASK trenger du ikke betale skatt for inntekter eller utbytte dersom pengene blir reinvestert på kontoen. Men om du velger å få pengene utbetalt, vil du bli beskattet for dette
Ofte Stilte Spørsmål
Hva er beste utbytteaksjer?
For å finne frem til de beste utbytteaksjer burde man se på hvor mye selskapet betaler i utbytte, hvor bra er driftsresultatet til selskapet generelt og hvordan står markedet.
Hvilke utbytteaksjer finnes på Oslo Børs?
Det finnes en rekke utbytteaksjer på Oslo Børs hvor noen av disse da er DNB, Telenor, Mowi og Lerøy Seafood Group. Sjekk ut en handelsplattform som eToro for å finne flere.
Hvorfor investere i utbytteaksjer?
Ved å investere i utbytteaksjer kan du tjene penger regelmessig uten i det hele tatt røre aksjen. Invester i utbytteaksjer for langsiktig sparing eller annet.